Versatel daagt Belgacom uit

De concurrentie op de telecommarkt woedt tot in de rechtszaal, met soms onverwachte getuigen.

Versatels aanbod van ‘vrijgemaakte’ lijnen komt in een stroomversnelling sinds de telecomtoezichthouder BIPT op 27 juli een einde maakte aan het systeem van ‘gouden kooien’. Die verouderde procedure hield in dat Belgacom op kosten van de alternatieve operatoren speciale collocatieruimtes bouwde, waar ze hun apparatuur konden aansluiten op de lokale telefoonlijnen. Versatel vroeg in april 46 collocatieruimtes aan, betaalde 3,07 miljoen euro (124 miljoen frank) voorschotten aan Belgacom en kreeg daarna nog eens een afrekening van 1,31 miljoen euro (52,8 miljoen frank).

Erger dan de (nu betwiste) kosten waren de vertragingen waarmee het systeem gepaard ging. Belgacom moest zijn ruimtes twee maanden na de aanvraag klaar hebben, maar haalde dat niet. In de rechtszaak die daarover nu loopt met Colt en Versatel, schakelde Belgacom ook telecomminister Rik Daems ( VLD) in. Belgacom riep in dat de opleveringstermijn van twee maanden niet gold tijdens een overgangsperiode. De advocaten van Colt en Versatel vroegen daarop aan het BIPT wat daarover was bepaald. Belgacoms advocaat counterde op 6 september met de vraag aan minister Daems of het BIPT wel bevoegd was om zo’n verklaring af te leveren. Waarop de minister hem schriftelijk bevestigde dat het BIPT zijn boekje te buiten was gegaan (volgens het kabinet-Daems omdat het BIPT het neutraliteitsbeginsel schond door te antwoorden op een vraag van een van de partijen en niet op de vraag van een rechtbank). Belgacom zegt geen commentaar te willen geven op een hangende rechtszaak.

Op 27 juli besliste het BIPT dat de concurrentiële apparatuur gewoon naast de Belgacom-apparatuur mag worden geplaatst, wat het nu veel makkelijker maakt om lokale lijnen van Belgacom over te nemen.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content