Verrassende wereldkampioen

De vrijwel onbekende Australiër Geoff Ogilvy werd in Californië wereldkampioen match-play.

Helemaal onbekend is de 28-jarige Australiër Geoff Ogilvy niet. In 2005 speelde hij al een aantal ereplaatsen in toptoernooien bij elkaar. Tot hij twee weken geleden we- reldkampioen match-play werd op La Quinta in het Californische Carlsbad, wisten evenwel alleen de specialisten dat hij vorig jaar vijfde was in de British Open en zesde in de Amerikaanse PGA. Met de wereldtitel verwerft hij meteen een vedettestatus. En hij springt van de 53ste naar de 26ste plaats in de wereld.

Met zijn titel beklemtoont Ogilvy hoe mooi match-play wel is: een formule waarin iedereen van iedereen kan winnen. Ondertussen trok hij ook de globalisering van de sport door. Ogilvy is de eerste niet-Amerikaan sinds de Ier Darren Clarke, nu zes jaar geleden, die de wedstrijd wint. Anderzijds is de Australiër ook wel een beetje Amerikaan, want hij woont en oefent in Scottsdale, Arizona. Over zijn wereldtitel is Ogilvy eerlijk: “Ik had geluk.” En hoe. Zijn tegenstanders putten niet minder dan tien keer voor de overwinning, maar telkens misten ze. En het waren niet de minsten: Michael Campbell, Nick O’Hern, David Howell, Mike Weir en Davis Love III in de finale.

Op de erelijst van het wereldkampioenschap match-play staan wel meer onbekenden. Wie weet bijvoorbeeld wat er geworden is van Kevin Sutherland, vier jaar geleden de beste? Ogilvy is alvast niet van plan in de anonimiteit te verdwijnen. “In Australië ben ik volslagen onbekend,” zegt de man die via de Schotse tak in de vijftiende generatie verwant is met de Engelse koninklijke familie.

“In de finale liet Geoff me op geen enkel moment op adem komen,” verklaarde Davis Love, winnaar van het US PGA Championship in 1997. “Het was nochtans lang geleden dat ik nog zo goed had gespeeld. Zo zie je maar dat er behoorlijk wat goede spelers in het circuit zitten. Geoff speelt zeer goed en is bijzonder sterk in de putting.” Davis Love III bezondigde zich misschien aan te veel zelfvertrouwen, nadat hij zijn opluchting had geuit over de afwezigheid van Tiger Woods, de man die hem de voorbije twee edities in de finale en halve finale had geklopt.

Ogilvy verliet Carlsbad met de overtuiging dat hij nu voor de absolute top kan gaan. “We willen allemaal majors winnen. We hebben allemaal het technische niveau om daarin te slagen. Het verschil maak je met ervaring. Professioneel golfen, is moeilijk om leren. Ik had veel tijd nodig om te komen waar ik nu sta.” Tegen Love III redde Ogilvy zich geregeld uit een hachelijke situatie. De titel pakte hij na… 129 ronden. Een record voor het wereldkampioenschap match-play.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content