Verrassend goed vierde kwartaal

© get

Met de overname van OTP Bank Slovensko , gespecialiseerd in retail- en kmo-bankieren, heeft KBC een nieuwe behapbare brok binnengehaald. De Belgische grootbank blijft trouw aan haar strategie. Centraal-Europa is de tweede thuismarkt, maar KBC wil enkel aanwezig zijn in landen waar het minstens een betekenisvol belang kan opbouwen. Dat is het geval in Slowakije, waar KBC sinds 2002 actief is met CSOB Bank. De logische volgende stap is een fusie van CSOB Bank en OTP Bank Slovensko, zodat KBC volop meespeelt in Slowakije.

Voor het overige profileert KBC zich als een Europese topbank door haast continu resultaten te presenteren die minstens in lijn liggen met de analistenverwachtingen. Het vierde kwartaal stelde weer allerminst teleur. De Belgische grootbank leverde beter dan verwacht cijfermateriaal af. Niet vanzelfsprekend in het Europese banklandschap. De aandeelhouders weten dat te appreciëren en geven het aandeel dan ook een premiewaardering tegenover de sector mee. In september haalde KBC nog het nieuws door aan te kondigen dat het in drie jaar het personeelsbestand met 1400 eenheden zal verminderen. Daarmee vervolledigt de groep een rist herstructureringen in de Belgische financiële sector.

Verrassend goed vierde kwartaal

KBC is een sterk geïntegreerde bank-verzekeraar met een stevig uitgebouwde afdeling vermogensbeheer. KBC heeft een sterke marktpositie in België, maar ook in Tsjechië. België was vorig jaar goed voor ruim de helft (54%) van het nettoresultaat en het Centraal-Europese land, dat uitblonk in het laatste kwartaal, voor een derde (31,7%).

Een belangrijke reden waarom de sector niet bepaald de wind in de zeilen heeft, is de krimpende rentemarge als gevolg van onder meer de ‘strafrente’ die de ECB oplegt aan de banken voor het bewaren van hun overtollige cash. Op dat gebied heeft KBC de terugval wel meer onder controle. De netto rente-inkomsten bedroegen in het derde kwartaal 1,182 miljard euro, te vergelijken met 1,174 miljard euro in het derde kwartaal en 1,166 miljard euro in hetzelfde kwartaal van 2018. Het nettoresultaat kwam uit op 702 miljoen euro (1,66 euro per aandeel), bijna 6 procent boven de analistenschatting van 664 miljoen euro. Te vergelijken met 612 miljoen euro in het derde kwartaal, maar ook met 621 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2018. Door het sterke vierde kwartaal bleef de daling van het nettoresultaat binnen de perken. De nettowinst kwam vorig jaar uit op 2,49 miljard euro, tegenover 2,57 miljard voor het boekjaar 2018, een terugval met 3,1 procent. Of per aandeel van 5,98 naar 5,85 euro (gemiddelde analistenschatting was 5,74 euro per aandeel voor 2019). Voor 2020 bedraagt de analistenconsensus 5,75 euro per aandeel. Voorspelbaar, maar niet saai.

Zoals verwacht, krijgen de aandeelhouders dan ook een slotdividend van 2,50 euro per aandeel bruto, wat voor heel 2019 een dividend van 3,50 euro per aandeel bruto inhoudt. Dat is uitstekend nieuws voor de referentieaandeelhouder KBC Ancora. Dat is een typische Belgische ‘monoholding’, die enkel aandelen van één vennootschap in portefeuille heeft . De taak van de monoholding is de controle of de verankering van de dochtermaatschappij te verzekeren. KBC Ancora, dat 18,6 procent van de KBC-aandelen in handen heeft, zorgt maar voor een deel van de verankering van de Belgische grootbank.

Conclusie

Tegenover de sectorgenoten in de Europese banksector is het KBC-aandeel ‘duur’ tegen 1,4 keer de boekwaarde (Europees gemiddelde 0,7) en 11,5 keer de verwachte winst voor dit jaar (Europees gemiddelde 9,5). Maar we krijgen er een superieure kwaliteit en stabiliteit voor in de plaats. Vandaar de adviesverhoging. We kunnen bovendien de waardering drukken door een onrechtstreekse belegging in KBC Ancora. We kopen KBC dan met een korting tussen 25 en 30 procent. De monoholding geniet dan ook onze voorkeur tegenover een rechtstreekse belegging in het KBC-aandeel.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Verschenen op insidebeleggen.be op 25 februari

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content