De ecologische voetafdruk van verpakte voeding is kleiner dan die van onverpakte. Dat concludeert het onderzoeksproject Stop Waste-Save Food, dat wordt getrokken door de Weense Universität fü...

De ecologische voetafdruk van verpakte voeding is kleiner dan die van onverpakte. Dat concludeert het onderzoeksproject Stop Waste-Save Food, dat wordt getrokken door de Weense Universität für Bodenkultur. Verpakkingen verlengen de tijd dat voeding in de winkelrekken kan blijven liggen en dragen zo bij aan het verminderen van voedselverspilling. De uitstoot die vrijkomt bij het produceren van de papieren, kartonnen, aluminium of plastic verpakking is volgens de studie bijna verwaarloosbaar in vergelijking met die van veeteelt, verwarmde serres en energie-intensieve winkeltrips. De voetafdruk van de voeding zelf is gemiddeld 30 keer hoger dan die van de verpakking. "Het gebruik van verpakkingen is lonend zodra gemiddeld 3,5 procent van het verpakte voedsel daardoor niet wordt verspild", concluderen de onderzoekers. Uit het onderzoek blijkt dat bij een product dat twee keer langer in de rekken ligt, de verspilling daalt met ongeveer 40 procent.