Verlos ons van de envelop

Maaltijdcheques zijn een populaire aanvulling van uw loon. Momenteel krijgt u die nog in een envelop, maar binnenkort mag u ze in elektronische vorm verwachten. “Honderden bedrijven hebben hun interesse getoond”, zegt Jean-Bernard Trussart van uitgever Edenred.

Voor veel werkgevers is de maaltijdcheque het extralegale voordeel bij uitstek. Vooral wegens de interessante fiscale behandeling. “De werkgever betaalt minder belastingen en geen sociale lasten op zulke cheques”, zegt Jean-Bernard Trussart. Hij is algemeen directeur van Edenred, dat onder meer maaltijdcheques uitgeeft.

“Er gelden weliswaar wettelijk vastgestelde limieten: een bedrijf mag per medewerker jaarlijks voor maximum 1300 euro maaltijdcheques toekennen, en de fiscale aftrekbaarheid is beperkt tot 1 euro per stuk. Voor de werknemer is de maaltijdcheque vrijgesteld van personenbelasting. Alleen een eigen bijdrage van 1,09 euro wordt op de loonfiche met zijn nettoloon verrekenend. Daarnaast bezorgt zo’n cheque hem extra koopkracht. Dat leidt dan weer tot meer consumptie en dus tot een aantrekking van de lokale economie.” Maaltijdcheques zijn uitgegroeid tot het meest populaire extralegale voordeel in ons land: bijna een op de drie werknemers maakt er gebruik van.

Edenred is sinds juni 2010 de nieuwe naam van Accor Services. Het bedrijf is actief in veertig landen, biedt in België werk aan 140 mensen en geeft naast maaltijdcheques onder meer ook eco-, cadeau-, sport-, cultuur- en cinemacheques uit. “Het zijn stuk voor stuk handige en flexibele producten waarmee de werkgever zijn werknemers kan motiveren en aansporen om hun talenten maximaal in te zetten”, zegt Trussart. “Bovendien kun je hiermee hun gedrag sturen: met ecocheques laat je hen bijdragen tot een duurzame ontwikkeling, en met sport- en cultuurcheques stimuleer je hun beweging en culturele verrijking.”

Papierberg

Maar het succes van de cheques heeft een keerzijde: elk jaar worden in ons land honderden miljoenen stuks in omloop gebracht. Dat zorgt voor een gigantische papierberg en daarom heeft Edenred een elektronische maaltijdcheque ontwikkeld. “Het is een betaalkaart gebonden aan een specifieke rekening van de werknemer”, zegt Trussart. “Hij kan ze in handelszaken gebruiken via de Bancontact-terminals. Maar onze elektronische maaltijdcheques kunnen ook ‘contactless’ gebruikt worden via de NFC-systemen (Near Field Communication) die je steeds vaker aantreft bij kleinere handelaars. Voor de handelaars gebeurt de terugbetaling dan sneller en bovendien is het risico op fouten kleiner: ze hoeven geen cheques meer te tellen en naar de uitgever te sturen. Ook het risico op vervallen of gesloten cheques is nihil. En niet te vergeten: elektronische maaltijdcheques dragen bij tot een beter milieu.”

Wellicht kunnen de eerste stuks al vanaf eind april verspreid worden. In november vorig jaar werd hiervoor het startsein gegeven met de publicatie van een koninklijk besluit in het Staatsblad. Op basis hiervan heeft Edenred enkele weken geleden een aanvraag ingediend die de erkenning als uitgever van de elektronische maaltijdcheque moet bekrachtigen. Intussen hebben al honderden bedrijven hun interesse getoond.

ROEL VAN ESPEN, FOTOGRAFIE THOMAS DE BOEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content