VERLIES DE DRAAD NIET

Koorden verdwijnen als verpakkingsmiddelen. Maar Koordenfabriek Saey W&F uit Lokeren blijft actief met nichemarkten en export.

In het magazijn van de nv Koordenfabriek Saey W&F liggen massa’s bobijnen met sneeuwwitte katoendraad. Het seizoen van de asperges draait volop, de witte draadjes dienen om de bundels vast te maken. Iets verder liggen bobijnen met steviger stormdraad, voor de teelt van aardbeien in plastic serres. “Wij specialiseren ons in markten die steeds koorden zullen gebruiken,” duidt zaakvoerder Freddy Saey. “De koordenmarkt gaat er al vijftig jaar op achteruit. Koorden uit polypropyleen vind je overal. Net als zijn vervangproducten strips, rekfolie of krimpfolie. Maar wij specialiseren ons in precisiebobijnen van vijftig gram tot twee kilo, op maat van de klant.”

Zaakvoerder Freddy Saey behoort tot de derde generatie van een nog steeds 100%-familiebedrijf, dat voor de Tweede Wereldoorlog werd opgericht. Van bij de start mikte grootvader Alfred Saey op koorden. Het bedrijf vergaarde de voorbije decennia de nodige expertise. Ook het machinepark, dat is voorzien op zeer flexibele omsteltijden, wordt grotendeels in eigen huis gemaakt. “We lappen zelf oude machines op in het eigen constructieatelier. Jaarlijks investeren we 2 tot 3 miljoen frank in apparatuur. Maar een nieuwe machine kost al gauw 11 miljoen.”

Het basisproduct is een gesponnen draad. Die wordt geassembleerd, getorst, en ten slotte op precisiebobijnen gedraaid. Ook het kleuren van de koorden, op maat van de klant, hoort bij de dienstverlening. In eigen land heeft de Koordenfabriek Saey W&F 500 klanten, in zeer verschillende sectoren: van industriële verpakkers, via sierverpakkingen en bloemisten, tot vleeskoorden voor slachthuizen en hespenfabrieken. De meeste klanten in eigen land worden rechtstreeks beleverd. Maar Freddy Saey mikt steeds meer op de export, die na drie jaar al goed is voor een kwart van de omzet. De buurlanden, Denemarken en Finland vormen vandaag de belangrijkste exportmarkten. “Het volume van de gemiddelde bestelling is in het buitenland hoger. Bovendien zijn de marges beter,” duidt de zaakvoerder.

De dertien werknemers van de nv Koordenfabriek Saey W&F haalden in 1997 een omzet van 42 miljoen frank. De Koordenfabriek is de productiepoot van Freddy Saey. De twee nv’s Tarap en Sako zijn de handelsmaatschappijen, en zorgen voor de verkoop. Het geheel wordt overkoepeld door de patrimoniumvennootschap Kenimmo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content