VERLICHTE ONDERNEMERS

Het Leuvense bedrijfje VLPS-EML levert verlichting aan artiesten, televisieproducenten en eventorganisatoren. In Nederland wordt er uitgebreid.

Vorig jaar werd de verhuurder van lichtmateriaal EML overgenomen door het Amerikaanse VLPS ( Vari-Lite Production Services). De verkooporganisatie EML-Verkoop bleef bestaan, maar heeft niets te maken met VLPS-EML. “Verkoop en verhuur zijn een geheel andere business,” verklaart Jan Van Malder, gedelegeerd bestuurder van VLPS-EML.

“We hebben een mooi pakket aan materiaal. Dat is onze sterkste kant,” zegt Wim Despiegelaere, account manager bij VLPS-EML. “We besteden ook veel aandacht aan persoonlijke relaties. Vele mensen durven al eens vergeten dat onze job eigenlijk een ‘people’s business’ is. Het gaat niet enkel om het kopen en plaatsen van boxen. Zo gaat dat niet. Onze klanten krijgen een goede service en kunnen rekenen op een hoge mate van flexibiliteit. We mogen dan verre van goedkoop zijn, de mensen krijgen wel kwaliteit voor hun geld.”

VLPS-EML’s klantenbestand ziet er indrukwekkend uit. Vele Belgische artiesten doen een beroep op hun diensten. Zo zijn ze de vaste “belichters” van onder meer Axelle Red, Arno en Gorki. Bovendien zijn ze vaak terug te vinden in de studio’s van VTM, onder andere voor de programma’s “Tien om te zien”, “Het gouden oog”, “Soundmixshow” en “Surpriseshow”. “Wij doen ook zeer veel evenementen, waarvan de organisatie vaak verloopt via evenementenkantoren. Van “The night of the proms” zijn wij al vier jaar de licht- en geluidsleverancier,” aldus Wim Despiegelaere. “Af en toe vervullen wij ook opdrachten voor het theater. We hebben al “La Bohème” gedaan voor Music Hall en voor “Carmen” zaten we in Keulen.”

Hun grootste zege blijft toch Torhout/Werchter, nu Rock Werchter. Dat vergt minstens twee dagen voorbereiding. Alles moet klaarstaan in het magazijn alvorens de show begint en alles moet zijn zoals de artiesten het willen. VLPS-EML doet hiervoor een beroep op een twintigtal mensen. Het bedrijf telt om en bij de dertig werknemers.

VLPS-ELM is één van de belangrijkste leveranciers van licht- en geluidsmateriaal in ons land (jaaromzet 250 miljoen frank). Maar ook buiten onze landsgrenzen heeft VLPS-EML succes. De holdingmaatschappij VLPS Europe overkoepelt in verschillende Europese landen kantoren, zoals in Parijs, Londen, Madrid en Stockholm. “We hebben ook een branche in Nederland waarvan de werking heel nauw verbonden is met de onze,” zegt Jan Van Malder. “Omdat het daar zo goed draait, gaan we hen van ons loskoppelen en een aparte vennootschap oprichten in Nederland.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content