Verkooptrucs werken nog

Op jaarbasis groeide Sales Performance InternationaI met 300 % in Zuid-Europa. Managing partner Steven Vantongelen is niet verbaasd.

In een jaar tijd kan er heel wat gebeuren. Steven Vantongelen, managing partner van Sales Performance International (SPI) Southern Europe, weet er alles van. “Ik ben sinds de zomer van vorig jaar verantwoordelijk voor de Zuid-Europese markt, zeg maar de Benelux, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Portugal en Spanje. We zijn begonnen met een tour langs de hoofdsteden van die landen. Daar hebben we onszelf en onze activiteiten telkens een halve dag lang voorgesteld aan klanten en prospecten.”

De enthousiaste respons verbaasde Steven Vantongelen niet echt. “Wij zijn gespecialiseerd in het verbeteren van verkoopprestaties en daar draait het uiteindelijk in elk bedrijf om. Het gevolg is dat de groei sneller gaat dan gepland. Op jaarbasis zijn we met ongeveer 300 % gegroeid.” Vantongelen is niet van plan om zich geografisch te blijven beperken tot Zuid-Europa: “Er liggen inderdaad plannen op tafel om onze markt uit te breiden tot het Midden-Oosten en Afrika.”

Een tweede belangrijke evolutie in het voorbije jaar was een sectorale uitbreiding van het actieterrein. “Traditioneel zijn we vooral actief in zeven sectoren: hightech, professionele diensten, telecom, productie, financiële diensten, medische producten en gezondheidszorg, en retail. Eigenlijk leunden we sterk op de technologiesector, waar ongeveer 85 % van de omzet werd gerealiseerd. In het afgelopen jaar hebben we vooral vooruitgang geboekt in andere sectoren, zoals de verwerkende industrie, de farmaceutica en de financiële sector. We realiseren nu nog iets minder dan 65 % van de omzet in technologie en het aandeel van de andere sectoren blijft stijgen. Daar gaan we in de komende maanden hoofdzakelijk op focussen.”

Dat Vantongelen expansie in het verre buitenland zoekt, betekent niet dat hij de Belgische markt links laat liggen. “In eigen land zijn we vorig jaar met 50 % gegroeid. Van een vertraging is trouwens geen sprake. Ik ga voor boekjaar 2007 uit van een groei van weer 50 %. Ook voor de komende jaren zijn we zeker niet uitgepraat. Een verdubbeling of verdriedubbeling van de Belgische omzet moet in de komende twee tot drie jaar zeker kunnen.” Een sterk punt van SPI is volgens Vantongelen dat het bedrijf heel wat multinationals tot het klantenbestand mag rekenen. “Onze aanpak spreekt internationaal georiënteerde bedrijven aan. Dat verklaart mede onze sterke groei.”

Steven Vantongelen heeft in de voorbije 365 dagen dus hard gewerkt, maar was er ook tijd voor ontspanning? “Jazeker, op mijn 38ste ben ik nog steeds actief in het zaalvoetbal, bij Cazze in Herent. Zegt u die naam u niets? Kan zijn, want in de Champions League zijn we nog niet aan de aftrap gekomen.”

STEVEN VANTONGELEN

IS: managing partner van SPI Southern Europe

VRIJE TIJD: zaalvoetbal

JST

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content