Verguisde farmareus

Het grootste farmabedrijf ter wereld wordt door de beleggersgemeenschap als een reus op lemen voeten gezien. Op korte termijn is dat terecht, maar niet op langere termijn.

In beleggersmiddens over de beleggingskansen van Pfizer beginnen, levert gegarandeerd een karrenvracht negatieve commentaren op. We willen ze niet te eten geven, de beleggers die het voorbije decennium geld verloren aan een belegging in ‘s werelds grootste farmabedrijf. De koers bedraagt vandaag amper één derde van de piekprijzen van een decennium geleden. Reken daar voor Belgische/Europese beleggers nog eens het verlies op de dollar bij en de verliezen zijn werkelijk niet te overzien. Tien jaar geleden werden bedrijf en aandeel nog aanbeden, met koers-winstverhoudingen tussen 30 en 40 als resultaat. Vandaag worden ze eerder gehaat, met een koers-winstverhouding van 8 tot gevolg. Bij de resultaten voor het vierde trimester en de vooruitzichten voor 2010 was het weer zover: teleurstelling en dus ging de koers naar beneden. Het is alom geweten: in de loop van volgend jaar verliest Lipitor zijn patentbescherming in de VS. Het cholesterolverlagende middel is veruit het best verkopende geneesmiddel ter wereld. De 12-miljarddollarverkoop van Lipitor is goed voor liefst 24 % van de totale omzet in 2009. Ondanks alle researchinspanningen is Pfizer er onvoldoende in geslaagd om de verwachte duik in de verkopen op te vangen. Daarom werd er beslist 68 miljard dollar op tafel te leggen voor Wyeth en zo de medicijnenkast en de pijplijn aan te vullen. Wyeth is vooral bekend van Enbrel, een middel tegen artrose, van vaccin Prevnar en van het antidepressivum Effexor. De Amerikaanse farmareus blijft op schema om tegen 2012 de kosten netto met 4 tot 5 miljard dollar terug te dringen en zo mee de winstschok van het ex-patent van Lipitor op te vangen. Dit jaar wordt een jaar van winstconsolidatie, ondanks de prognose van 67 tot 69 miljard dollar omzet, circa 35 % meer dan vorig jaar dankzij de Wyeth-omzet over het volledige jaar. De winstvork werd wat verlaagd tot 2,10 tot 2,20 dollar per aandeel. Verder was het uitkijken naar de prognoses voor 2012. Voor dat jaar mikt de groep op 66 tot 68,5 miljard dollar omzet en een winst per aandeel in de vork van 2,25 tot 2,35 dollar per aandeel.

We focussen op de vooruitzichten voor 2012 en die laten zien dat de Lipitor-klap wordt opgevangen. Dat beschouwen we als een positief signaal. Met een geschatte koers-winstverhouding van ruim 8 is Pfizer een (te) goedkoop aandeel. We durven tegen de stroom in te gaan en Pfizer als een koopwaardig aandeel bestempelen, met een koersdoel van 23 dollar voor de volgende twaalf maanden. (C)

Door Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content