Vergeet je diploma

Peter De Keyzer Econoom, ondernemer en columnist

We zitten pal tussen de eerste en de tweede zittijd in. Tussen eind juni en eind september begeven zich weer duizenden nieuwe afgestudeerden vol goede moed op de arbeidsmarkt. Zonder dat ik beweer de wijsheid in pacht te hebben, hier een aantal tips voor de jonge wolven op de arbeidsmarkt. Mij hadden ze in ieder geval de nodige tijd, frustaties en ontnuchterende levenslessen kunnen besparen.

Vergeet je diploma. Jullie krijgen met zijn allen een fysiek diploma, waarvoor proficiat. Maar daar eindigt het niet mee, het is maar een begin. Je hebt nu bewezen dat je kennis kan opslaan, verwerken, delen en communiceren. Goed zo. Vanaf nu ben je klaar om dat de rest van je carrière te blijven doen. Pas daar worden de echte onderscheidingen en voldoeningen uitgedeeld. Vanaf nu ben je zelf volledig verantwoordelijk voor je eigen studieprogramma: nieuwe informatie verwerken, problemen analyseren, kennis delen, mensen motiveren, strategisch denken, operationele beslissingen nemen,… Je nieuwe leeromgeving is vanaf nu je werkplek. En het is ook daar dat je zal worden afgerekend.

Stop met de krant te lezen. Dat wil niet zeggen dat je jezelf niet meer moet informeren. Integendeel. Maar het blijft wel zo dat te veel nieuwsmedia gespecialiseerd zijn in twee soorten feiten: feiten uit het verleden en feiten die slecht zijn voor je humeur. Je persoonlijke ingesteldheid zou precies het omgekeerde voor ogen moeten hebben. Kijk vooral naar wat nog moet komen, wat nog beter kan, wat nog verder afgewerkt moet worden. “Een cynicus is een idealist die al te vaak werd teleurgesteld.” Zorg ervoor dat het jou niet overkomt. Blijf geloven in een betere toekomst. Blijf geloven in wat er nog wel mogelijk is en probeer het stuk voor stuk waar te maken.

Hoop op tegenslag. Henry Ford had al een eerste faillissement achter de kiezen voor hij zijn succesvolle auto-imperium uit de grond stampte. Leonardo da Vinci, Thomas Edison, Albert Einstein en ook Richard Branson kampten met dyslexie. Steve Jobs heeft nooit een academisch diploma behaald. Iedereen komt in zijn of haar leven tegenslagen tegen. Daarin zijn we allemaal gelijk. Waarin we niet gelijk zijn, is hoe we met die tegenslagen omgaan. Tegenslag zal sommige mensen breken, andere mensen doet het doorbreken. Koester daarom de moeilijke momenten – kijk wat ze je kunnen leren en gebruik ze om sterker te worden en vooruit te gaan.

Geniet van verandering. Er is maar één constante in je leven: verandering. Hoe je daarmee omgaat, zal je succes bepalen. Dat had ook Charles Darwin al begrepen: de diersoorten die zich het beste aanpassen aan wijzigende omstandigheden zijn het succesvolst. De rest sterft uit. De snelheid waarmee de technologie verandert en de economische machtsverhoudingen wijzigen, is vandaag duizelingwekkend. Geniet van die constante verandering en gebruik haar in je voordeel.

Begin al naar een andere job uit te kijken. Durf van job te veranderen. In vergelijking met andere landen zijn Vlamingen bijzonder honkvaste werknemers. Een nieuwe job is telkens een snelcursus in verandering waarvan je sterker, intelligenter en mentaal flexibeler wordt. Geniet dus niet alleen van verandering, kies er zelf bewust voor en ga dus voor die andere job. Je zal zien dat het loont.

Vrienden en familie hebben een vervaldatum. Vrienden en familie zijn het belangrijkste wat je hebt in het leven. Spijtig genoeg zijn ze ook tijdelijk. De grootste vergissing die je kan maken, is denken dat je dit diploma helemaal aan jezelf te danken hebt. Ja, je hebt er zelf heel hard voor gewerkt. Ja, je hebt er veel dingen voor moeten laten en ja, je hebt het beste uit jezelf gehaald. Maar dat was allemaal nooit mogelijk geweest zonder vrienden en familie rondom jou. Zij zijn er altijd voor je geweest en hebben je mee gemaakt tot wie je nu bent. Hoe graag we het ook zouden willen, vrienden en familie zullen er niet altijd zijn. Soms verdwijnen ze tijdelijk van de radar, soms komen ze nooit meer terug. Geniet er dan ook nu van: neem tijd voor je familie, neem tijd voor je vrienden. Het zijn de fundamenten waarop alles gebouwd is. Niemand heeft op zijn sterfbed ooit geklaagd dat hij te weinig tijd of aandacht aan zijn baas heeft besteed.

De auteur is hoofdeconoom bij BNP Paribas Fortis.

PETER DE KEYZER

Tegenslag zal sommige mensen breken, het zal andere mensen doen doorbreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content