Vereenvoudigd ratingsysteem

We hebben niet stilgezeten tijdens de krokusvakantie. We hebben een pasklaar antwoord gevonden op uw e-mails, brieven en vragen tijdens de advieslijn over onze adviezen en ons ratingsysteem. Vragen zoals: wat betekent ‘eerste positie’? Wat is het verschil tussen ‘koopwaardig’ en ‘opbouwen’? Hoeveel moet een aandeel dalen bij ‘kopen op correctie’? Zeer pertinente vragen. Daarom hebben we besloten het ratingsysteem fors te vereenvoudigen, wat ons er ook toe verplicht een nog duidelijker standpunt over een aandeel in te nemen.

Om te beginnen wordt het advies vereenvoudigd. In plaats van de cijfers 1 tot en met 5 gebruiken we voortaan nog maar drie cijfers. Met een 1 duiden we alle aandelen aan die koopwaardig zijn en waarvan we de volgende twaalf maanden minstens een betere prestatie dan de beurs verwachten. Aandelen waarvan we een marktconforme prestatie verwachten, voorzien we van het cijfer 2, wat overeenstemt met het advies ‘houden’. Waarden die we zien dalen of slechter presteren dan het marktgemiddelde, voorzien we van het cijfer 3. Het advies luidt hier ‘verkopen’.

We hebben ook de risicoratings herleid van vier tot drie letters. De letter A geven we mee aan een bedrijf waarvan het risico lager ligt dan het marktgemiddelde. Ligt het risico in de lijn van de index, dan staat een letter B bij dat aandeel. Voor een risicovolle belegging hanteren we de letter C. Die aanpassingen worden vanaf deze week al doorgevoerd in de checklist (zie p. 10-12).

Spanning in Oekraïne

De spanningen in Oekraïne maakten de beleggers even ongerust. Op de Russische beurs was zelfs sprake van een liquidatie van posities door buitenlandse beleggers. Dat leverde de Russische beurs begin vorige week de zwakste dagprestatie in vijf jaar op. Daarbij schoot de Russische president Vladimir Poetin in zijn eigen voet als aandeelhouder van de gasmaatschappij Gazprom, waarvan de koers vorige week maandag een duik van 15 % nam.

De Russische beurs was al goedkoop en werd nog een stuk goedkoper. Volgens de portefeuillebeheerder Kristoffer Stensrud van Skagen Funds zijn Russische aandelen zelfs ‘bespottelijk goedkoop’. De gemiddelde koers-winstverhouding is gezakt tot 5, wat uitzonderlijk weinig is op indexniveau. De koers-boekwaarde- en de koers-omzetverhouding liggen op 0,7, wat ook al historisch laag is. Vooral buitenlandse investeerders spuwen Russische aandelen momenteel uit door een gebrek aan corporate governance, twijfels over de eigendomsrechten en de eigengereide Russische aanpak van belastingen en prijzen. Van dat alles lijkt het Kremlin niet wakker te liggen.

Tegendraadse beleggers (‘contrarians’) met stalen zenuwen kunnen bijvoorbeeld via de tracker Lyxor ETF Russia (24,5 EUR; ISIN-code FR0010326140) op NYSE Euronext Parijs mikken op een herstel op lange termijn van het vertrouwen in Rusland.

RUSSISCHE AANDELEN ZIJN ‘BESPOTTELIJK GOEDKOOP’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content