Veredelde wachtzaal

Trends bezoekt elke maand de businessclasslounge van een vervoersmaatschappij. Waar ligt de lounge, voor wie is hij toegankelijk en wat zijn de faciliteiten. Deze maand de lounge van de Franse vervoersmaatschappij SNCF in het station Paris Nord.

Je kunt er in een zetel zitten, een bekertje maagpijnverwekkende koffie drinken en met wat goede wil kan je er een mail versturen. Voor het overige is het Salon Grand Voyageur in Paris Nord niet meer dan een veredelde wachtzaal. De opmerkingen in het ‘livre d’or’ liegen er niet om. Je kunt maar beter net op tijd in het station aankomen en je spoorslags naar de trein reppen. Het comfort aan boord is hoger dan in de lounge en in de trein is het bovendien rustiger.

WAT?

In Le Gard du Nord, het grote treinstation aan de noordkant van de Parijse ring. Dit is de businesslounge van de SNCF, de Franse spoorwegen. Niet te verwarren met de Eurostar businessclass lounge, die alleen voor Eurostar-passagiers toegankelijk is.

WAAR?

Makkelijk bereikbaar aan de ingang van het station aan de kant van de Rue de Maubeuge, op de gelijkvloerse verdieping, in de hoek. Open van 7 tot 20 uur.

VOOR WIE?

Thalys-reizigers die een Comfort 1- ticket hebben (eerste klasse) of een TheCard hebben (de getrouwheidskaart van Thalys) kunnen binnen met een ticket. Wie een TheCard Gold, Platinum of Platinum+ heeft, kan zelfs binnen zonder treinticket. Ook toegankelijk voor wie een Carte Grand Voyageur heeft, ongeacht de klasse waarin hij reist. Voor Thalys-passagiers in eerste klasse is dit de enige lounge.

INFRASTRUCTUUR

Deze lounge verrast, maar dan in negatieve zin. Klein, beperkt, lawaaierig. Er zijn zetels, enkele designfauteuils, een werktafel, laadpunten voor smartphones, één heren- en één damestoilet. Het enige voordeel van deze ‘lounge’ is dat je je toch even kunt terugtrekken uit de typische hectische drukte die grootstedelijke treinstations typeert. Maar let op, de lounge zit voortdurend vol.

AANBOD

Het aanbod is eerder beperkt. Er staat een koffieautomaat met gratis koffie uit plastic bekertjes en er liggen kranten en magazines. De bedienden aan de inkom doen hun best om behulpzaam te zijn.

ZAKELIJK

Er is gratis wifi en een kopieermachine. Er is een tafel waaraan je kunt werken, maar daar zit vaak zo veel volk op elkaar gepropt, dat van werken niet veel in huis komt. Wie dacht hier even in rust te kunnen vergaderen of te telefoneren, kan zich betere plaatsen indenken.

AART DE ZITTER, FOTOGRAFIE THOMAS DE BOEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content