Verborgen schat

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Etex Group is een aandeel voor de langetermijnbelegger. Vroeg of laat zal de markt de waarde ervan wel ontdekken.

Het Belgische industriebedrijf Etex Group is gespecialiseerd in de productie en de verkoop van bouwmaterialen. Het werd in 1905 opgericht door Alphonse Emsens. De internationalisering begon midden jaren negentig onder de naam Eternit. Etex Group is aanwezig in 42 landen met 99 bedrijven, 120 productievestigingen en meer dan 17.000 werknemers. De jaaromzet bedraagt meer dan 3 miljard euro.

Dat cijfer wordt gehaald in vier segmenten: gevelbekleding en bouwplaten in vezelcement en gips, dakbedekking, passieve brandbeveiliging en hoog performante isolatie en keramische vloer- en wandtegels.

Solide kasstromen

Etex Group beperkte de schade in het uitdagende jaar 2015 grotendeels door de groei in haar opkomende landen te bestendigen – alleen in Brazilië en Nigeria lukte dat niet. Op de ontwikkelde Europese markten, die 78 procent van de groepsomzet opleveren, bleef het bedrijf solide kasstromen genereren. De omzet steeg met 2,3 procent, van 2,987 naar 3,054 miljard euro, maar stagneert sinds 2012 rond 3 miljard euro. De recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) ging met 0,9 procent naar beneden, van 413 naar 409 miljoen euro, wat neerkomt op een daling van de rebitda-marge van 13,8 naar 13,4 procent.

De recurrente bedrijfswinst (rebit) zakte met 3,2 procent, van 249 naar 241 miljoen euro, of een terugval van de rebit-marge van 8,3 naar 7,9 procent. De nettowinst kreeg een stevige tik en zakte van 92 naar 36 miljoen euro (-60%), maar dat had te maken met eenmalige waardeverminderingen en voorzieningen voor herstructureringen, onder meer in Frankrijk en Duitsland. Per aandeel komen we uit op 0,46 euro per aandeel.

Het dividend wordt opgetrokken van 0,40 naar 0,44 euro bruto per aandeel, goed voor een brutodividendrendement van 4 procent. Het management toont zich gematigd positief voor dit jaar en rekent op een bescheiden groei van de omzet, de rebitda en de winst.

Euronext Expert Market

Hoewel de beurskapitalisatie van de groep bijna 900 miljoen euro bedraagt, komt het aandeel niet voor in de klassieke noteringslijst van Euronext Brussel. Om aandelen van Etex Group te kopen, moeten particuliere beleggers op de openbare veiling terecht, die onlangs werd omgedoopt tot Euronext Expert Market. Enkel op dinsdag (om 12 uur ‘s middags) worden er in principe aandelen verhandeld.

Toch loont het aandeel de moeite, zeker als we de waardering vergelijken met die van LafargeHolcim.Zo wordt Etex tegen minder dan 2,5 keer de rebitda voor 2015 verhandeld, tegenover 4,5 keer bij LafargeHolcim, al hebben de Fransen een hogere marge. Lafarge wordt tegen 1 keer de omzet gewaardeerd, Etex tegen slechts 0,3 keer. Beide worden ook tegen zowat de boekwaarde verhandeld.

Etex Group kocht in 2011 de gipsactiviteiten van Lafarge voor 1,4 miljard dollar, meer dan de huidige beurskapitalisatie. Bovendien weegt de schuldpositie van de fusiegroep zwaarder dan die van Etex Group: 2,5 keer de rebitda tegenover 4,5 keer voor de Frans-Zwitserse groep.

Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content