Verborgen parel in Hemiksem

© DANIEL GEERAERTS

Parkeren doe je in de nabijgelegen grote straat met middenberm: zo blijft de rust in de Eikenlaan gehandhaafd. Aanbellen doe je bij nummer 36, een rijtjeshuis met gesloten rolluiken en een voortuintje in postzegelformaat. Niets geeft aan dat dit het restaurant Selsation is. De twijfel duurt tot de gastvrouw Sandra met een warme lach de deur opent. We lopen door de keuken naar het achterhuis. In de eetkamer staan zo’n tien tafeltjes, die, op een na, allemaal bezet zijn.

Selsation, als een privérestaurant begonnen in de woonkamer van Wouter en Sandra Sels, was aanvankelijk enkel in het weekend open. Door de persoonlijke aanpak, het intieme karakter en de culinaire verwennerij via feestelijk gepresenteerde gerechten waren de reacties vanaf de eerste dag lovend en groeide de fanclub snel aan. De twee besloten van hun hobby hun beroep te maken. Het huisje werd begin dit jaar verbouwd en er kwamen een nieuwe keuken en een nieuwe eetzaal met zestien stoelen.

Wouter werkte vroeger als technicus bij Atlas Copco, Sandra was maatschappelijk assistente in de jeugdzorg. Uit passie voor de kookkunst schreeft Wouter zich in op een cursus koken aan de avondschool. Daarna volgden korte stages in The Jane en Hof van Cleve. In Selsation bestieren ze alles zelf, zonder personeel. Er is één menu, dat je in vier-, vijf- of zes gangen kan bestellen (tussen 52 en 68 euro).

Na vijf verrassende minihapjes volgde een avontuurlijk voorgerecht: een stilleven van cannelloni van rosbief, hangop, crème van bloemkool, pickles, sponscake van tom yum en gel van soja. Daarna kwam filet van zeebaars in een weinig samenhangende compositie met gel van sinaasappel, yuzu, structuren van pompoen en karamelhazelnoten. Gebakken heek verscheen dan weer met broccoli, misocrème, garnalenschuim, crème van aioli en aioli. Wilde eend werd gecombineerd met saus van karamel en sinaasappel, crème van zoete aardappel, schuim van Thaise curry en crumble van pijnboompit en was goed op smaak. De afsluiter was semifreddo van pure chocolade, structuren van banaan, gel van gember, vanillesaus en poeder van hazelnoot en yoghurt.

Wouter en Sandra doen hun werk met hart en ziel. Zij presenteren een avondvullend programma rond complexe en soms wat wilde feestelijke bereidingen vol oosterse invloeden.

Restaurant Selsation ***

Eikenlaan 36

2620 Hemiksem

Tel. 0497/53.53.61

www.selsation.be

Zondag en maandag gesloten

Kader: uitgebouwde huiskamer van rijtjeshuis

Onthaal en bediening: hartverwarmend

Keuken: persoonlijk, complex, vol avontuurlijke smaakcombinaties

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content