Ver over de top

Caterpillar noemt zichzelf dé infrastructuurplay in de emerging markets. Nu China op de rem moet gaan staan, is het aandeel (tijdelijk) overgewaardeerd.

Caterpillar is een zeer bekend merk. De Amerikaanse multinational is het absolute nummer één in graafmachines. Het bedrijf prijst zichzelf voortdurend aan als dé infrastructuurplay in de emerging markets. Caterpillar beschikt over een indrukwekkend gamma machines. In totaal zijn er ongeveer 300 modellen, die doorgaans de standaard zijn in hun industrie. Iedereen heeft ooit al wel eens de geel-oranje graafmachines, bulldozers, trucks… met in het zwart de letters ‘CAT’ gezien bij de aanleg van wegen, het uitgraven van de terreinen voor de bouw van huizen, kantoren, hotels, de aanleg van pijpleidingen… Die afdeling staat voor zowat twee derde van de omzet. Misschien minder bekend bij het grote publiek is dat Caterpillar een respectabele fabrikant van motoren is. Ronkende verklaringen schuwt topman (CEO) Jim Owens nooit. Ook niet wat de winstontwikkeling voor de komende jaren betreft. Als de wereldeconomie een normaal herstel kent, zal Caterpillar volgens hem in 2012 in staat zijn om 60 miljard dollar omzet te boeken en 8 à 10 dollar per aandeel winst te realiseren. Dat zijn zeer optimistische prognoses. Toen hij die uitspraken deed, lag de analistenconsensus voor 2012 op een omzet van 45 miljard dollar en een winst per aandeel van 4,65 dollar. Die consensus is misschien nogal conservatief, maar de prognoses van de CEO zijn uitermate rooskleurig. Ter vergelijking: in het recordjaar 2008 boekte Caterpillar 49,8 miljard dollar omzet en 5,66 dollar winst per aandeel. Over twee jaar zouden we dus een pak hoger moeten uitkomen. Voor dit jaar bedraagt de gemiddelde schatting 38,2 miljard dollar omzet en 3,1 dollar winst per aandeel.

De analisten volgen de prognoses van CEO Owens (nog) niet, maar de koers van het Caterpillar-aandeel is sinds maart vorig jaar wel waanzinnig gestegen op basis van de zeer optimistische vooruitzichten voor de komende jaren van het bedrijf zelf. De koers staat nu 250 % hoger dan op het dieptepunt. Op basis van de consensuswinstschatting noteert het aandeel nu 21 keer de winstverwachting 2010 en 15 keer die voor volgend jaar en aan 4,5 keer de boekwaarde en 10 keer de cashflow (kasstroom)… We vinden dat in de context van China dat op de rem moet gaan staan een overdreven waardering. We zouden het aandeel dan ook verkopen en pas op een duidelijk lager koersniveau terugkopen. (C)

Door Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content