‘Velen hebben de crisis achteraf zien aankomen’

FRANKY DEPICKERE "We zijn trouwe aandeelhouders, met de nadruk op 'houders'." © Emy Elleboog

Tien jaar na de crisis gaat het weer beter met de banken en dus ook met KBC Ancora, de beursgenoteerde ankerholding boven KBC Groep. “Niemand kon de ernst van de bankencrisis vermoeden. In dezelfde omstandigheden zouden we nu dezelfde beslissingen nemen”, oordeelt topman Franky Depickere.

Macht is discretie. Ze straalt af van de riante kantoren in het nieuwe hoofdkantoor van Cera. De coöperatie is de controlerende aandeelhouder van KBC Ancora, de beursgenoteerde monoholding met enkel KBC Groep-aandelen. KBC Ancora en Cera controleren samen met de Boerenbond en Vlaamse familiale industriëlen 40 procent in KBC Groep. De gemeenschappelijke noemer is volgens Franky Depickere, de discrete gedelegeerd bestuurder van Cera en KBC Ancora, “gezond boerenverstand”.

“Wij willen onze rol op een nuchtere en vrij bescheiden manier opnemen. En dat betekent een gezamenlijke langetermijnvisie op KBC Groep. We willen die ondersteunen door onze verankering. We zijn trouwe aandeelhouders, met de nadruk op ‘houders’. De korte termijn of de capriolen op de beurs inspireren ons niet”, verduidelijkt Franky Depickere. “KBC Groep ondersteunt onze economie en creëert werkgelegenheid. Het is belangrijk dat België zo’n beslissingscentrum heeft. Als een klant van KBC Groep een probleem heeft, zijn de lijnen vrij kort, tot op het hoogste niveau van KBC Groep. Probeer dat maar eens bij een bank die in buitenlandse handen is. Door die verankering wordt ook het management van KBC Groep niet elke keer opgejaagd door de kwartaalresultaten. Het kan een strategie voor de lange termijn ontwikkelen.”

Een investeerder koopt via ons aandelen van KBC Groep met korting. Ook ons dividendrendement is hoger dan bij KBC Groep

Die trouw kent weliswaar zijn grenzen. In volle bankencrisis moest de overheid KBC Groep met een kapitaalverhoging van 7 miljard euro helpen. De ankeraandeelhouders wilden niet.

FRANKY DEPICKERE. “Het aandeelhouderssyndicaat kon zelf geen 7 miljard euro bijeenschrapen. Maar misschien nog belangrijker was de snelheid waarmee er oplossingen moesten komen. In volle bankencrisis moest alles in orde komen in één weekend. Er was geen tijd voor uitgebreide analyses van alle mogelijkheden. En de markt was enorm volatiel. De markten waren gewoon dood. Net als vele andere bankengroepen hebben we een beroep moeten doen op de overheid.”

Het blijft toch merkwaardig dat de overheid wel geld gaf, maar geen aandelen heeft gekregen.

DEPCIKERE. “De overheid had niet de ambitie een langetermijnaandeelhouder van een financiële instelling te worden. Het gevaar voor verwatering bij de referentieaandeelhouders speelde ook wel mee. Als de overheid aandelen had gekregen voor de kapitaalinjectie was ons procentuele belang in KBC Groep fel gedaald. Toch was die vrees voor verwatering van bijkomende orde. Er was gewoon geen markt. Er waren op dat moment nauwelijks kapitaaloperaties.”

KBC Ancora had dan nog het voordeel dat het volgens Belgische boekhouding rapporteert. Onder de internationale IFRS-boekhoudregels was het eigen vermogen grotendeels verpulverd.

DEPICKERE. “Wie volgens IFRS rapporteert, moet alles waarderen tegen de actuele marktwaarde. Dan krijg je uiteraard enorme schommelingen. Dat is niet onze bedoeling. Wij zijn aandeelhouder in KBC Groep voor de lange termijn. Dat is statutair ook zo vastgelegd. KBC Ancora heeft in 2009 overigens een duurzame waardevermindering van 1,23 miljard euro geboekt op het belang in KBC Groep. Sindsdien hebben we die waardevermindering voor ongeveer de helft teruggenomen, en we zullen die verder terugnemen. Voor onze waardering van onze KBC Groep-aandelen baseren we ons op de waarde van het eigen vermogen van de bank en verzekeraar. Die waarde ligt nu op 40 euro per aandeel. Dat is dus merkelijk onder de marktwaarde, die nu circa 61 euro per aandeel bedraagt.”

Wie KBC Ancora-aandelen op de beurs koopt, kreeg de KBC Groep-aandelen eind augustus bovendien met een korting van 22 procent. Dat is een probleem waarmee bijna alle monoholdings kampen.

DEPICKERE. “We kunnen daar weinig aan doen. De markt bepaalt de waarde van een aandeel. Tijdens de financiële crisis noteerden we zelfs even met een premie. De aandelen van KBC Ancora waren toen dus meer waard dan de aandelen van KBC Groep in onze portefeuille.

“We hebben al veel pogingen gedaan om die korting weg te werken. We noteren sinds 2007 op de continumarkt, in plaats van de dubbele fixing. Dat vergrootte de handel in ons aandeel. En een investeerder heeft uiteraard het voordeel dat hij KBC Groep-aandelen kan kopen met een korting. Dat is de positieve kant. Ook ons dividendrendement is door die korting hoger dan bij KBC Groep.”

In 2007 kocht u 3,9 miljoen KBC Groep-aandelen tegen gemiddeld 98 euro per aandeel. Een jaar later was een aandeel in KBC Groep nog 21,5 euro waard. Achteraf gezien was dat dus een blunder.

DEPICKERE. “Achteraf is het altijd makkelijk praten. Er waren toen goede redenen om het te doen. We moesten ons belang optrekken tot boven de drempel van 30 procent voor nieuwe wetgeving van kracht werd. Vanaf september 2007 wijzigde de overnamewetgeving en werd een uitkoopbod verplicht voor wie zijn belang optrok tot boven 30 procent (wie voor de wetswijziging al een belang van 30 procent had, hoefde geen uitkoopbod te doen, nvdr).

“Die transacties hebben we toen na rijp beraad gedaan. Velen zeggen nu dat ze de financiële crisis hebben zien aankomen. Maar die beslissing werd genomen toen niemand de ernst van de bankencrisis kon vermoeden. Zelfs de eerste tekenen waren nog niet aanwezig. We hebben die beslissing in eer en geweten genomen in de raad van bestuur. In dezelfde omstandigheden zouden we nu hetzelfde doen.”

De vorige jaren is het belang in KBC Groep nochtans afgebouwd. Het ging, Cera inbegrepen, van 30 naar 22 procent.

DEPICKERE. “Dat deden we voor de aflossing van onze schulden. Want onze bankleningen zaten vooral bij KBC Groep, en die hebben we versneld terugbetaald. Maar ik herhaal: we zijn er voor de lange termijn. We zullen eerst nog een tijdje onze liquide middelen aandikken. Daarna zullen we kijken wat we ermee kunnen doen. Een van de opties is de aankoop van KBC Groep-aandelen, zodat we ons belang daar weer opkrikken.”

Straks bent u weer aan 30 procent en moet u toch een uitkoopbod doen.

DEPICKERE. “Tegen de prijzen van vandaag zullen we niet aan 30 procent geraken ( lacht).”

KBC Ancora

– Beursgenoteerde monoholding

– Met 77,5 miljoen aandelen de grootste aandeelhouder van KBC (18,5%)

– Cera controleert de onderneming (53%)

– In het boekjaar 2017-2018 (tot einde juni) kreeg het 232 miljoen euro dividenden via KBC

– Een brutodividend van 2,61 euro

– Een balanstotaal van 3,1 miljard euro, 2,73 miljard euro eigen vermogen

FRANKY DEPICKERE
FRANKY DEPICKERE “In volle bankencrisis moest alles in orde komen in één weekend.”© Emy Elleboog

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content