VEILIGHEID TE HUUR

Bedrijven huren auto’s, kopieermachines en pc’s. Waarom dan ook niet het hele beveiligingsysteem? Renting Alarm & Comfort biedt de veilige leaseformule op maat.

Bedrijven zien op tegen de aankoop van een beveiliginginstallatie. Het heet een negatieve investering, ze hebben er weinig aan. Bovendien gaat de technologische evolutie op de elektronische markt razendsnel. Een alarminstallatie van een kwart miljoen frank is na drie jaar verouderd.

Vanuit die optiek werd in september 1998 de nv Renting Alarm & Comfort ( RAC) opgericht. “We verhuren alarmsystemen voor kmo’s,” duidt zaakvoerder Georges Comeyne de activiteit. “Kmo’s huren steeds meer pc’s, kopieerapparaten of overheadprojectors. Door de technologische evolutie krijgen die producten immers een almaar kortere levensduur. Door de huur van een alarmsysteem betalen de kmo’s een vast bedrag per maand, en kunnen ze bij vernieuwing naar een moderner model overstappen.”

Renting Alarm & Comfort heeft alvast zijn eerste reeks van tien contracten binnen. Het bedrijf is voor een kwart in handen van de nv Alarmcom. Deze fabrikant en distributeur van elektronische beveiligingsystemen is op zijn beurt een 100% dochter van reus Siemens. De resterende aandelen van RAC zijn in handen van de cv Renting Installer Association ( RIA), een coöperatie van regionale installateurs van alarmsystemen. “Momenteel telt RIA dertig leden, maar we willen groeien naar vijftig installateurs,” zegt Georges Comeyne. “De regionale installateurs gebruiken alleen materieel van Alarmcom. We zorgen steeds voor alarminstallaties op maat van de kmo. Daarbij bepalen we eerst de behoefte, en plaatsen vervolgens de camera’s, de brand- en diefstalbeveiliging.” Samen met Eurolease werd het huurcontract op punt gesteld. De maandelijkse huursom voor de kmo schommelt tussen 5000 en 100.000 frank. RAC financiert projecten tussen 100.000 en 2,5 miljoen frank. “In ons eerste boekjaar willen we duizend alarmsystemen verhuren. Op kruissnelheid moeten we 2000 projecten per jaar afwerken. De totale Belgische markt is goed voor 45.000 alarmsystemen per jaar.”

En groei is nog volop mogelijk. Slechts een tiende van de kmo’s beschikt vandaag over een veiligheidsysteem. Alarmcom is in België goed voor een marktaandeel van 20% en haalde in 1998 met negentien werknemers een omzet van 350 miljoen frank. RAC heeft twee vaste werknemers, maar door de opdrachten via de regionale installateurs zijn 500 mensen bij de activiteiten betrokken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content