VEILIG IN DE COCON

Vanuit Waver heeft Codine een heel speciaal veiligheidssysteem ontwikkeld en op de markt gebracht dat, door zijn doeltreffendheid en gebruiksgemak, in heel wat musea in de wereld wordt gebruikt.

Pierre Dumont (38 j.) is een gepassioneerd autodidact. Reeds toen hij nog moderne economische liep, was hij al actief met elektronica bezig. “Als de lessen me niet interesseerden, zat ik op de schoolbanken al kleine spulletjes te monteren,” zegt hij. Ontgoocheld in zijn graduaat elektronica – want te theoretisch naar zijn smaak – besloot hij zijn studies voortijdig af te breken om aan de slag te gaan in het bedrijf van zijn vader, Codine, dat elektronische apparaten verdeelde, onder meer voor industriële automatisering. “Ik had een aantal lacunes gevonden in het gamma dat we aanboden,” herinnert hij zich, “vooral op het vlak van de aanwezigheidsdetectie op plekken met verloop van mensen.”

Op zijn 21ste dokterde de jongeman een gesofistikeerd systeem uit dat hij SPS 183 noemde en dat weldra opgevolgd werd door een 184, 185 en 186, die ook vandaag nog operationeel zijn. “Het systeem wekt een elektromagnetisch veld op dat een immateriële cocon vormt, die de voorwerpen die moeten beschermd worden, perfect omsluit,” legt hij uit. Het resultaat is indrukwekkend: of het nu gaat om een juweel, een schilderij, een plant, een mens, een kanon, een auto of zelfs een vliegtuig, wanneer men poogt het voorwerp aan te raken of er te dicht bij te komen, reageert de uitvinding van Pierre Dumont prompt. “Er zijn verschillende gevoeligheidsdrempels die het alarm kunnen doen afgaan in functie van de noodwendigheid: afstandsdetectie of detectie door contact. Dit systeem kan zowel een ring beschermen als een volume van 300 kubieke meter,” stelt hij.

De Waverse onderneming (die slechts drie werknemers telt en een omzet draait van 9 miljoen frank) kreeg sinds 1983 al een heleboel prijzen toegekend, van Frankrijk tot de Verenigde Staten, van Groot-Brittannië over Spanje, tot Duitsland. Ze kan bovendien prat gaan op een aantal originele en prestigieuze referenties die getuigen van de betrouwbaarheid van het systeem: “Het Louvre, de National Gallery, de Britse kroonjuwelen, om maar die te noemen, worden door onze techniek beschermd. Meer in het algemeen is het vooral in Europa dat we actief zijn, dankzij een netwerk van erkende installateurs die we een speciale opleiding voor ons product hebben gegeven,” gaat hij verder.

Maar, ook al werkt het product prima – het gamma wordt binnenkort allicht uitgebreid met een nieuw product “dat een revolutie gaat teweegbrengen in de aanwezigheidsdetectie” – het is voor de hoofdrolspelers niet altijd een rustgevend avontuur. “Zoals bij alle langetermijntoepassingen komt het erop aan er de moed in te houden en een stapsgewijze evolutie te aanvaarden.”

“Wanneer men geld nodig heeft om innovaties te financieren, blijkt niemand geïnteresseerd omdat de geldelijke return niet snel genoeg binnenkomt…”, zucht Pierre Dumont, die er tegelijk aan herinnert dat hij nog altijd op zoek is naar een dynamische en efficiënte partner om zijn activiteiten op te krikken. Maar gelukkig vormen de renovatie van het Grand Louvre, een nieuw project in het museum van Luxemburg en nieuwe zalen in de National Gallery, even zoveel redenen om de toekomst met berekend optimisme tegemoet te zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content