Veel bedrijfsrisico’s zijn gelieerd aan mensen

Hr- en risicomanagers moeten de handen in elkaar slaan voor een holistische aanpak van risico’s. Dat is de boodschap die Mercer Marsh Benefits distilleert uit zijn People Risk Survey, een rondvraag bij 1.314 personeelsverantwoordelijken en 1.280 risicobeheerders uit 2.594 organisaties. Het identificeert 25 menselijke risico’s.

“De professionals duiden cyberveiligheid en gegevensbescherming als het grootste ‘menselijke risico’ aan. Dat mag niet verwonderen als je weet dat bij 95 procent van de cyberincidenten een menselijke vergissing aan de basis ligt”, zegt Goedele Van der Linden, chief counsel van Marsh BeLux.

De digitale versnelling maakt ook dat we andere vaardigheden nodig hebben. Bijna de helft van het personeel zou tegen 2025 omgeschoold moeten worden. De pandemie heeft gezondheids- en veiligheidsrisico’s hoger op de agenda gezet. Ongeveer 85 procent van de respondenten vindt dat er aandacht moet gaan naar de gezondheid van het personeel. De krappe arbeidsmarkt maakt dat er aandacht is voor het aantrekken en binden van talent. Blijkt dat werknemers meer tevreden en loyaal zijn naarmate ze een bredere waaier aan voordelen krijgen, zoals gezondheidsverzekeringen en aanvullend pensioen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content