VEEL ACTIVITEIT

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

De verkoop gaat hard in Middelkerke-Westende, getuigen de lokale makelaars. Het gunstige prijsniveau is daar niet vreemd aan.

“De verkoop gaat vlot”, zegt Delphine Snaet, kantoorverantwoordelijke voor de vestiging van Dewaele in Middelkerke. “Spaargeld brengt niets op. Met een appartement aan de kust heb je tenminste het genot. We zien ook dat veel nieuwe kopers hun pand een maand verhuren in het hoogseizoen. Op die manier recupereren ze een groot deel van de kosten.”

Volgens Snaet ligt Middelkerke goed in de markt. “Middelkerke heeft een ruim aanbod met voor elk wat wils, tegen schappelijke prijzen. Zeker als je het vergelijkt met Nieuwpoort.” De prijsstatistieken van de notarissen tonen grote verschillen voor de buurgemeenten. In Nieuwpoort ligt de mediaanprijs voor een appartement op 250.000 euro, in Middelkerke is dat 179.750 euro.

“De belasting op tweede verblijven is hier een stuk lager dan in Oostende en Nieuwpoort. En er worden ook veel activiteiten georganiseerd. Het stadsbestuur soigneert zijn tweedeverblijvers.”

Nieuwe dynamiek

In de deelgemeente Westende is ook Frank Rouseré van het vastgoedkantoor ERA La Plage opgetogen over de eerste jaarhelft. “De verkoop gaat ongelofelijk goed”, zegt hij. “Sommige oudere eige-naars stellen vast dat ze niet meer zo vaak komen. De kandidaat-kopers hebben vaak een spaarpotje dat niets meer opbrengt. En beide partijen constateren dat er een neerwaartse druk zit op de prijzen. Dat creëert een nieuwe dynamiek.”

In tegenstelling tot wat de prijsstatistieken tonen, meent Rouseré dus dat de prijzen onder druk staan. “Voor een appartement op de zeedijk van 60 à 70 vierkante meter betaalde je hier in 2007 ongeveer 260.000 euro. Dat is intussen 220.000 à 230.000 euro, als het goed gerenoveerd is. Als het nog in de oorspronkelijke staat is, zal het zelfs eerder 200.000 euro zijn.”

Volgens Rouseré bepaalt de staat van het pand hoe snel het verkocht raakt. “Kandidaat-kopers willen ofwel een pand dat tiptop in orde is, ofwel een dat afgeleefd en goedkoop is. Het segment daartussen blijft lang staan.”

Nieuwbouw verkoopt volgens Rouseré ook moeizaam omdat de prijzen de dalende tendens op de herverkoopmarkt niet volgen. “De meeste promotors willen of kunnen hun prijzen niet laten zakken”, zegt hij.

Het studiebureau de Crombrugghe & Partners berekende de gemiddelde vierkantemeterprijs voor een appartement in Middelkerke op 3025 euro. Ook volgens Delphine Snaet is 3000 euro een realistische prijs. Ze geeft het voorbeeld van het project De Zeepolder aan de Duinenweg. De prijzen liggen er tussen 153.000 en 263.000 euro voor appartementen van 52 tot 108 vierkante meter.

LAURENZ VERLEDENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content