Vastgoed met korting

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De vastgoedmaatschappij Banimmo heeft de voorbije twee jaar nettoverliezen geboekt. Die kater is nu doorgespoeld.

Banimmo is een vastgoedmaatschappij die focust op built-to-suit-projecten die op de maat van de huurder worden gebouwd. Zo kan ze huurcontracten op lange termijn afsluiten, wat de kans op leegstand vermindert. De activa — kantoorgebouwen, winkelpanden, hotels en rusthuizen — voldoen aan de strengste normen van de eindinvesteerders. Daarnaast richt Banimmo zich op de herpositionering van vastgoed. Het renoveert ondergewaardeerde of verouderde gebouwen, om ze te verhuren en op termijn te verkopen. Het actieterrein van Banimmo is België en Luxemburg, waar driekwart van de portefeuille ligt, en Frankrijk.

Over de boekjaren 2013 en 2014 heeft de groep haar dividend geschrapt. De aanleiding waren de nettoverliezen van bijna 14 miljoen euro in 2013 en van 9,3 miljoen euro in 2014. Het recurrente bedrijfsresultaat (rebit) werd wel met zwarte inkt geschreven: 2,56 miljoen euro in 2013 en 1,49 miljoen in 2014.

Het dubbele nettoverlies was te wijten aan waardeverminderingen op Urbanove (het vroegere CityMall), dat Banimmo voor 19,6 miljoen euro had verworven. De participatie werd in twee keer afgeschreven. Banimmo heeft zijn partner L’Immobilière Huon begin november uitgekocht. De naam van de beherende vennootschap werd Urbanove Shopping Development, waarin Banimmo een meerderheidsbelang (54,4 %) aanhoudt. Er rust wel nog een schuldenlast van 35 miljoen euro op. Urbanove omvat een stuk bouwland in Charleroi, naast een winkelcentrum in Namen en een in Verviers. Met de verkoop van die twee winkelcentra moet Banimmo die schulden kunnen recupereren.

Het op nul zetten van Urbanove heeft de intrinsieke waarde stevig aangetast. De netto intrinsieke waarde bedroeg eind vorig jaar 10,66 euro per aandeel, tegenover 15,08 euro per aandeel eind 2012. Om de balansstructuur weer in evenwicht te brengen, werd de participatie in Montea en in de Franse winkelgalerij Galerie Bagatelle in Suresnes ten gelde gemaakt. Bovendien heeft Banimmo voor 44 miljoen euro kapitaal bijgetankt via een obligatie-uitgifte bij institutionele beleggers.

Voor het overige ontwikkelen de commerciële en de huuractiviteiten zich wel gunstig. Een van de meest in het oog springende built-to-suit-projecten is de bouw van het nieuwe kantoor van BNP Paribas Fortis in Charleroi (8000 vierkante meter), dat eind dit jaar klaar moet zijn. Banimmo koopt ook eersterangsgronden om een reserve te hebben voor de ontwikkeling van built-to-suit-projecten. De opbrengst van de verkooptransacties bedroeg vorig jaar 75 miljoen.

Terwijl de meeste vastgoedmaatschappijen met een forse premie noteren tegenover hun intrinsieke waarde, noteert Banimmo met een korting van 20 procent. De kater van Urbanove is stilaan doorgespoeld. Een koersherstel in de richting van de intrinsieke waarde in de loop van 2015 is mogelijk.

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content