“Vastgoed is de ideale belegging”

De nieuwe voorzitter van de European Public Real Estate Association heeft ambitieuze plannen. Hij wil dat de Europese baksteen een rol van betekenis krijgt in financiële beleggingen.

Info: www.epra.com

De European Public Real Estate Association (Epra) verzamelt zo’n 150 Europese, beursgenoteerde vastgoedmaatschappijen. Cofinimmo, de grootste vastgoedbevak van het land, speelde van bij de start van de organisatie een voortrekkersrol. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de nieuwe Epra-voorzitter van bij Cofinimmo komt: Serge Fautré, de chief executive officer van Cofinimmo. De structuur van het aandeelhouderschap van Cofinimmo stemt trouwens perfect overeen met de doelstellingen van Epra. Met 75 % vlottend kapitaal en 30 % buitenlandse aandeelhouders heeft Cofinimmo geleerd om het vastgoed te ‘commercialiseren’ en potentiële investeerders te overtuigen.

SERGE FAUTRÉ (EPRA/COFINIMMO). “Ja, we zijn ervan overtuigd dat vastgoed een uitstekend actief blijft in de diversificatie van een portefeuille. Het garandeert veiligheid en rendement. Maar dat is vooralsnog te weinig bekend. Het is aan ons om de pensioenfondsen en de verzekeringsmaatschappijen te overtuigen van het potentieel van vastgoed op Europees niveau.”

De Europese vastgoedsector wordt momenteel nog afgeremd door een groot aantal nationale barrières. Welke rol kan Epra daar vervullen?

FAUTRÉ. “In de Verenigde Staten vertegenwoordigt de vastgoedindustrie een beurskapitalisatie van 170 miljard dollar, tegenover 70 miljard euro in Europa. Dat betekent dat voor het Oude Continent nog een ruime groeimarge is weggelegd. Maar eerst moeten de verschillen tussen de landen worden weggewerkt. In Europa hebben België en Nederland, later gevolgd door Frankrijk, het voorbeeld gegeven, maar tot op heden hebben Duitsland en Groot-Brittannië, bijvoorbeeld, nog geen erkend fiscaal statuut aangepast aan de beleggingsvehikels. De Epra dringt er bij die twee regeringen op aan om verandering te brengen in die situatie.

“Transparantie is een ander probleem. Op het vlak van de financiële rapportering heeft onze vereniging regels uitgevaardigd die worden nageleefd door de beursgenoteerde bedrijven en aldus het voorwerp kunnen uitmaken van echte vergelijkingen. Sedert twee jaar wordt een prijs uitgereikt aan het beste jaarverslag. Vorig jaar werd die toegekend aan Land Securities. We werken ook samen met universiteiten om meer kennis te vergaren over de vastgoedsector.”

In dat opzicht is de Epra-index een grote stap voorwaarts…

FAUTRÉ. “Vast en zeker. Die index, die bestaat uit 249 bedrijven afkomstig uit achttien landen, wordt dagelijks gepubliceerd in samenwerking met Euronext. De index dient als benchmark voor de sector en kan nu ook worden gekocht via een Europees vastgoedfonds dat beheerd wordt door Axa en in de handel wordt gebracht door drie investeringsbanken ( Merrill Lynch, Goldman Sachs en Morgan Stanley). Voortaan kunnen fondsbeheerders dus rechtstreeks in het Europese vastgoed investeren. Nick van Ommen, directeur van Epra, zal daar de komende dagen trouwens de verdiensten van prijzen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. De Epra-index is een uitstekende springplank voor al onze bedrijven.”

Véronique Pirson

Dankzij de Epra-index, waarin 249 bedrijven uit achttien landen zitten, kunnen fondsbeheerders nu rechtstreeks in het Europese vastgoed investeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content