Van zakenbankieren naar Nationale Bank

De N-VA schuift Tom Dechaene naar voren om eind deze maand Norbert De Batselier op te volgen als directeur van de Nationale Bank.

Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank (NBB), had al voor de verkiezingen van 25 mei in een interview met Knack verklaard dat de N-VA recht had op een directiepost in de NBB als de partij 30 procent van de stemmen zou halen. Dat is gelukt. Meer nog, de N-VA is de grootste partij in de federale regering-Michel. Het was gewoon wachten tot er een plaats vrijkwam. Binnenkort is het zover. Voormalig Vlaams minister en parlementsvoorzitter Norbert De Batselier (sp.a) wordt op 24 december 67 jaar, de leeftijdsgrens voor directeurs van de NBB. De Batselier vroeg net als voor zijn collega’s een afwijking van die leeftijdsgrens, maar de regering weigerde dat. De N-VA schoof Tom Dechaene naar voren als zijn opvolger.

Dechaene wilde enkel kwijt dat hij hier een beetje het ‘lijdend voorwerp’ is. “Ik ben uiteraard gecontacteerd, maar de discussie over de benoeming van een nieuwe directeur bij de NBB verloopt blijkbaar op politiek niveau en boven mijn hoofd.” Dechaene is geen lid van de N-VA. De situatie is vergelijkbaar met de benoeming van Jan Briers tot gouverneur van Oost-Vlaanderen in 2013. Ook hij werd voorgedragen door de N-VA, maar kwam niet uit de partij.

Tom Dechaene komt wel uit een Vlaamsgezinde familie. Frans Crols, oud-directeur van Trends, kent de voormalige zakenbankier goed. Dechaene was jarenlang lid van de redactieadviesraad van Trends: “Tom heeft altijd een Vlaamse reflex gehad. Als zakenbankier keek hij verder dan de wereld waarin hij professioneel actief was. Hij is vol zelfvertrouwen, zonder arrogant te zijn. Een aimabel man.”

Dechaene heeft een internationale carrière achter de rug en dat vertaalt zich ook in zijn privéleven. Met zijn kinderen uit het eerste huwelijk met een Britse spreekt hij Engels. De huidige partner van Dechaene is een Waalse. De voertaal thuis is Frans.

Belangrijke overnamedossiers

Zijn carrière is rijk gevuld: met een master TEW en rechten plus een MBA van Insead op zak, werkte hij als bankier, zakenbankier en durfkapitalist. Dechaene was in de jaren tachtig actief op de afdeling corporate finance van de BBL, later ING. In 1991 ging hij in Londen als zakenbankier aan de slag bij Morgan Grenfell, dat toen deel uitmaakte van Deutsche Bank.

In 1998 koos Dechaene, nog altijd bij Deutsche Bank, voor de afdeling durfkapitaal. In twee jaar realiseerden hij en zijn team 25 deals in start-ups in biotechnologie en technologie, goed voor meer dan 100 miljoen euro. Tussen 2000 en 2002 was Dechaene financieel directeur van het Amerikaanse softwarebedrijf Surfcast, waar hij nog altijd bestuurder is.

In het verleden bezette Dechaene ook al bestuurszitjes bij Telindus en Transics. Hij is nog altijd bestuurder bij het Amerikaanse biotechbedrijf Agenus en Bourn Hall International, dat vruchtbaarheidsklinieken uitbaat in het Midden-Oosten en India.

Slechte kredieten als ebolavirus

Dechaene zit sinds 2011 op voordracht van de Vlaamse regering ook in de raad van bestuur van de KBC, een functie die hij zal moeten opgeven wanneer hij directeur wordt bij de NBB. Na de kapitaalinjectie in 2009 mocht de Vlaamse regering twee bestuurders aanwijzen. Marc De Ceuster kreeg het andere zitje.

Dechaene is een van de weinige economen en zakenbankiers in België die de financiële crisis van 2008 voorspeld hebben. In een interview met Trends in september 2007 waarschuwde hij voor het kortetermijnfinancieringsmodel van financiële instellingen en het steeds minder transparante systeem van herverpakte kredieten. Hij zei daar toen over: “De herverpakking van hypotheekkredieten en private-equitydeals in de Verenigde Staten eindigt voor een groot stuk in Europa. Naar schatting zit hier zo’n 30 procent van de asset-backed commercial paper, vaak bij banken die de risico’s niet goed kunnen inschatten.” En dan volgt een waarschuwing: “Slechte kredieten zijn zoals het ebolavirus in Afrika in tijden van de jet-flight. Een uiterst zeldzame, maar potentieel dodelijke ziekte. Statistisch is de kans erg gering dat je het virus oploopt, maar als het uitbreekt, weet je niet waar de epidemie 24 uur later kan eindigen.” Dat interview dateert van een paar weken voor Fortis een bod deed op ABN Amro. Een jaar later was Fortis ontmanteld en Lehman Brothers bankroet.

ALAIN MOUTON, ILLUSTRATIE JENS CLAESSENS

Dechaene is een van de weinige economen en zakenbankiers in België die de financiële crisis van 2008 voorspeld heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content