Van tijdelijk naar bijna permanent

De regering van lopende zaken verlengt het verlaagde btw-tarief bij renovatie van minstens vijf jaar oude woningen met zes maanden. De vraag is alleen waarom die verlaging nog altijd maar tijdelijk is. Voor de renovatie van woningen van minstens vijftien jaar oud geldt al jaar en dag een verlaagd btw-tarief. Het bedraagt 6 procent.

Ons land was tien jaar geleden vragende partij om het toepassingsgebied van deze tariefverlaging uit te breiden naar woningen van minstens vijf jaar oud. Ook andere lidstaten vroegen om het btw-tarief ten aanzien van sommige arbeidsintensieve diensten te mogen verlagen. Zulke diensten zijn fraudegevoelig. De keuze tussen werken in het zwart of in het wit is in de praktijk vlug gemaakt. In het zwart is het normaal gezien veel goedkoper. Vandaar het plan om de arbitrage tussen zwart en wit de wind uit de zeilen te nemen, door de kostprijs van het witwerk te verkleinen. Hoe? Door op bepaalde arbeidsintensieve diensten voortaan het verlaagde btw-tarief (van in België 6 %) toe te laten. 6 procent is nog altijd meer dan 0 procent. Maar de verlaging naar 6 procent werkt wel drempelverlagend. Wie er gebruik van maakt, slaapt bovendien beter. Hij kan in alle rust werken laten uitvoeren, zonder wakker te moeten liggen van eventuele fiscale sancties, en zonder zich blauw te betalen aan belasting. Europa liet de tariefverlaging toe. Het stelde een lijstje van arbeidsintensieve diensten op waarvoor de lidstaten een tariefverlaging mochten toepassen. De renovatie van minstens vijf jaar oude woningen kwam op dat lijstje voor.

België plukte die diensten eruit, naast nog enkele andere: de herstelling van fietsen, de herstelling van schoeisel en lederwaren en de herstelling en het vermaken van kleding en huishoudlinnen.

Het ging om een tijdelijke mogelijkheid. Maar dat betekent niet zoveel. Op fiscaal gebied wordt de notie tijdelijk dikwijls als glijmiddel gebruikt om een bepaalde maatregel te introduceren, waarna hij – na verloop van tijd – een permanent karakter krijgt. Zo verging het ook de tijdelijke mogelijkheid om het btw-tarief ten aanzien van bepaalde arbeidsintensieve diensten te verlagen. De maatregel werd herhaalde malen verlengd. En in het zog daarvan verlengde België ook telkens de mogelijkheid om de door hem uitgekozen arbeidsintensieve diensten, waaronder de renovatiewerken aan minstens vijf jaar oude woningen, steeds weer te verlengen.

Enkele jaren geleden had de Belgische regering zelfs de moed om de tariefverlaging een permanent karakter te geven. Maar die uitbraakpoging werd snel teruggedraaid. Europa liet nog altijd maar een tijdelijke tariefverlaging toe.

De grap is, dat Europa ondertussen beslist heeft de lidstaten toe te laten de tariefverlaging permanent te maken. Maar nu is het ons land dat achterop huppelt. Door de aanhoudende regeringscrisis acht de bestaande regering zich blijkbaar niet bij machte om de Belgische tariefverlaging ook permanent te maken. De tariefverlaging dreigt daardoor eind dit jaar af te lopen. Dat is nu verholpen door de tariefverlaging alsnog met zes maanden te verlengen. Tot 30 juni 2011. Allicht in de hoop dat er tegen die tijd een volwaardige regering is, die kan beslissen om van de maatregel, zoals Europa het nu toelaat, een permanente maatregel te maken.

Renovatiewerken aan minstens vijf jaar oude woningen blijven dus -samen met de andere genoemde arbeidsintensieve diensten- minstens voorlopig aan het verlaagde tarief van 6 procent btw onderworpen. Net als renovatiewerken aan minstens vijftien jaar oude woningen; want voor die woningen is de tariefverlaging al lang permanent.

Tussen renovatiewerken aan minstens vijf of minstens vijftien jaar oude woningen is er wel een klein verschil. Bij renovatie van minstens vijf jaar oude woningen geldt de tariefverlaging niet voor de levering van verwarmingsketels in appartementsgebouwen en ook niet voor de levering van liftinstallaties. Die beperkingen gelden niet voor minstens vijftien jaar oude woningen.

Jan Van Dyck – Advocaat en hoofdredacteur van Fiscoloog

Europa heeft de mogelijke tariefverlaging ondertussen permanent gemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content