VAN PRIESTERHEMDEN TOT LUXE-BH’S

Volgens textielproducent Vandermeersch is er nog hoop voor de Vlaamse confectiesector. Het komt er alleen op aan de juiste niche te vinden.

Textielingenieur Ronny Vandermeersch (44j.) is al heel zijn leven actief in de confectiesector. Hij was een tijd kaderlid van Levi Strauss, maar trad later als zelfstandig consulent op. Zo startte hij onder meer bedrijven op in Turkije.

In ’91 kocht hij het Wevelgemse Celesta Confectiebedrijf. Sindsdien verdubbelde het bedrijf zijn omzet tot 30 miljoen frank (winst voor belastingen in ’95 : 430.000 frank). Een derde van de omzet komt uit de confectie van beroepskleding, zoals uniformhemden en priesterhemden. Het laatste product is trouwens een West-Europees unicum. De overige twee derden van de omzet komt uit loonwerk voor producenten van kindermerk- en dameskledij, en dit zowel in geweven als gebreide stoffen.

In ’93 nam Vandermeersch ook een Kemmelse producent van luxelingerie over, die vandaag de naam Quality Consult draagt. Het bedrijf haalde verleden jaar een omzet van 20 miljoen frank en een winst voor belastingen van 310.000 frank. Quality Consult produceert vooral in onderaanneming.

Vandermeersch beseft zijn unieke positie : “Het gaat slecht met de textielsector. Nogal wat ondernemers wilden een kentering teweegbrengen door dure investeringen te doen en op die manier massaal dus goedkoper te produceren. Een verkeerde strategie. Tegen de Oost-Europese massaproductie kan je nu eenmaal niet optornen.” Daarom werpt de ondernemer zich met Celesta op de niche van de kleine reeksen voor speciale klanten scholen, sportverenigingen, bewakingsondernemingen. Met andere woorden : “De orders die voor massaproducenten gewoon te klein zijn om te renderen. Voor de patronen en snijplannen voor grotere reeksen doen we een beroep op derden met de gespecialiseerde technologie, zoals De Westhoek Konfektie, een coöperatieve vennootschap van het Ieperse Instituut H. Familie. ” Het produceren zelf gebeurt in Tunesië.

Flexibiliteit is een belangrijke troef voor Celesta. Vandermeersch : “Ons goed opgeleid personeel kan bijvoorbeeld voor gespecialiseerde winkels in twee dagen een partij ceremoniehemden afleveren. Flexibiliteit staat bij ons echter niet voor onzekerheid. Onze twintig werknemers moesten tot nog toe erg weinig stempelen. Het orderboekje is goed gevuld.”

Bij Quality Consult spelen dan weer andere pluspunten. “Superkwaliteit bieden is hier de boodschap,” aldus Vandermeersch, ook een lesgever in integrale kwaliteitszorg aan het Vormingsinstituut voor kmo in Kortrijk. “De productie van luxueus afgewerkte kanten bh’s kan je niet toevertrouwen aan de massaproducenten. Er is dus nog hoop voor de Vlaamse confectiesector. Het komt er alleen op aan de juiste niche te vinden.”

RONY VANDERMEERSCH (CELESTA/QUALITY CONSULT) Massale textielorders zullen Vlaamse bedrijven niet meer verwerken. De concurrentie is te sterk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content