VAN LOMMEL NAAR IEPER

Hij is jong en hij wil wat, hij komt uit het noorden van Limburg en belandt nu in de Westhoek: Martijn Willaert (26 j.) is de eerste voltijdse investment manager van het Flanders Language Valley (FLV) Fund, dat participaties neemt in veelbelovende bedrijven in de niche van spraak- en taaltechnologie. Zelf is Willaert nog niet aan een verhuis naar de Kattenstad toe: “Gent lijkt mij als uitvalbasis nog een tikje efficiënter. Ik moet immers voor prospectiewerk veel de baan op.”

Martijn Willaert is de eerste van een tiental investment managers die FLV Fund wil aantrekken tussen nu en pakweg de eeuwwisseling. Een thesis rond spraaktechnologie, een kort maar krachtig curriculum vitae en een informeel contact met Philippe Vermeulen, gedelegeerd bestuurder van het Ieperse Fund, zijn de drie belangrijkste elementen die hebben geleid naar Willaerts aanwerving. “Het ligt in de bedoeling dat ik niet alleen in eigen land maar ook wereldwijd op zoek ga naar bedrijven waarin het Fund kan participeren,” zegt Martijn Willaert. “Daarbij hoort dus het screenen van de onderneming, het formuleren van een gemotiveerd investeringsvoorstel, plus beheer en follow-up van het dossier. Als FLV Fund uiteindelijk tot een participatie beslist, word ik verondersteld als bestuurder zitting te nemen in het desbetreffende bedrijf.”

Martijn Willaert is geboren en getogen in het Limburgse Lommel. Vader Willaert maakte en maakt nog steeds carrière bij Ford. Dat bracht Willaert senior onder meer vanuit Genk naar Duitsland (Keulen), de VS (Detroit), Portugal (opstart van een nieuwe plant voor eenvolumewagens) en naar Engeland (Southampton) waar hij nu nog verblijft. “Zo heb ik heel vroeg op eigen benen moeten leren staan,” blikt de zoon terug.

Tussen 1991 en ’95 voltooide hij de studies voor burgerlijk ingenieur aan de Leuvense universiteit, zonder brio maar ook zonder problemen. “Ik had tenminste nog tijd voor andere zaken, zoals sport of ontspanning in de studentenclub,” zegt Martijn Willaert. “En dat vond ik minstens even belangrijk.” Omdat hij vooral niet voor vakidioot versleten wilde worden, volgde hij in Rijsel nog een MBA.

Gewapend met twee diploma’s is hij rijp voor het beroepsleven. Bij de BBL komt hij terecht in de divisie “investment banking”, waar hij onder meer zijn neus mag steken in een aantal beursinstroducties, zoals Kinepolis, Van De Velde, Photo Hall en Ortovita. Bij een private plaatsing, loopt hij de mensen van FLV tegen het lijf, met de gekende gevolgen.

Martijn Willaert is nog ongehuwd – net toe aan een prille relatie -, een boekenwurm, een amateur-schaker en een jonge twintiger met een groot sportief hart. Fitness, basketbal, zwemmen, tennis en voetbal, het hoort er allemaal bij. Zegt hij fier: “Ik speelde in de jeugdploegen van Lommel nog samen met beroepsvoetballers van nu zoals Daniël Scavone of Frank Leen. Maar zij waren gewoon betere voetballers, zeker?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content