Van de balie naar de farmacie

De beroepsfederatie van de geneesmiddelenindustrie krijgt een ongewone algemeen directeur. Leo Neels ruilt de advocatenbalie in voor de loopgraven van het geneesmiddelenbeleid.

Gezondheidszorg raakt de hele maatschappij. En de farmaceutische industrie balanceert daarbij op een slappe koord. Aan de ene kant ontwikkelt ze nieuwe geneesmiddelen – een nobel doel, aan de andere kant streeft ze winst na. Bij de besparingsrondes in de ziekteverzekering is de industrie al vaker kop van Jut geweest. De beroepsfederatie AVGI verdedigt in dat debat de positie van de fabrikanten. Niet vies van een polemiek of een rondje lobbyen in het parlement, dus.

Dat uitgerekend advocaat en hoogleraar Leo Neels die organisatie vanaf 1 januari 2003 gaat leiden, is een verrassing. Neels is bekend als specialist Mediarecht en als de man die de commerciële omroep VTM doorheen de eerste jaren van zijn bestaan leidde. “De sector sluit niet aan bij mijn huidige activiteiten, maar de aard van het werk wél,” aldus Neels. “Na mijn VTM-periode heb ik een publiekrechtelijke praktijk ontwikkeld, waar ik me eigenlijk bezighield met de juridische snijpunten tussen de overheid en het zakenleven.”

Onverwacht treedt Neels zo in de voetsporen van zijn vader. Die was apotheker, maar wel nog in de tijd dat magistrale bereidingen de regel waren. “Niet dat het een reden was om voor deze baan te kiezen,” zegt hij. “Ik voelde me aangesproken door de visie over de nieuwe rol die de beroepsvereniging wil gaan spelen.”

Het een en ander betekent dat de nieuwe AVGI-directeur zijn balieactiviteiten voor Allen & Overy opgeeft. Zijn opdracht als deeltijds hoogleraar aan de KU Leuven en de UIA houdt hij wel aan. Neels: “Ik stel het contact met de verschillende studentengeneraties erg op prijs. Dat is voor mij soms zeer verfrissend.”

Na zijn rechtenstudie aan de KU Leuven werd Neels eerst assistent. Pas enkele jaren later begon hij ook aan de balie van Antwerpen. In de jaren tachtig werd hij de raadsman van VTM en kreeg door een interne crisis bij de commerciële omroep de kans om gedelegeerd bestuurder te worden. Na vier jaar keerde hij terug naar de balie. Daarnaast oefent Neels ook nog twee bestuursmandaten uit. Het ene bij het persagentschap Belga en het andere bij Mercator Bank.

R.B. [{ssquf}],

Leo Neels (54).

Wordt: Algemeen directeur van de AVGI.

Vrije tijd: Begon net een opleiding tot privé-piloot.

Met zijn nieuwe baan treedt Leo Neels onverwacht in de voetsporen van zijn vader. Die was apotheker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content