Van ‘copycenters’ tot ondernemers

Jan Sap, CEO Fednot © GF

WIE

Jan Sap (48)

WORDT

Directeur-generaal bij de Federatie van het Notariaat (Fednot), vanaf november.

WAS

Als advocaat bij het Gentse kantoor Storme, Leroy, Van Parys stapte hij in 1997 over naar de zelfstandigenorganisatie Unizo. Hij was er twaalf jaar directeur-generaal en later ook verantwoordelijk voor de vrije beroepen.

WIL

Vijf jaar lang had Fednot geen algemeen directeur. Toen de Aarlense notaris Philippe Bosseler de nieuwe voorzitter werd, achtte hij de herinvoering nodig als brug tussen de notarissen, het directiecomité en de 170 medewerkers van Fednot. Via FVB, waartoe ook de notarissen behoren, kent Sap de beroepsgroep. “Er komt een hoop werk op de organisatie af”, weet de lobbyist.

De expertenwerkgroep onder de auspiciën van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft meegewerkt aan het rapport ter voorbereiding van de modernisering van het beroep. Dat staat voor een belangrijke transitie. Waarnemers vonden het rapport maar een mager beestje, omdat niet geraakt werd aan de erelonen van de “duurste copycenters van het land”, om sp.a-politica Freya Van den Bossche te citeren.

Sap zal op termijn de communicatie voeren voor het beroep. Sap: “Ik doe eerst een ronde in Vlaanderen, Wallonië en Brussel om het beroep beter te leren kennen. Werken voor Franstalige leden is nieuw voor mij. Wel ben ik erg onder de indruk van de moderne aanpak van het notariaat, dat al heel ver staat met de digitalisering.”

Door het onlangs gewijzigde ondernemingsrecht zijn notarissen naast ambtenaar ook uitdrukkelijk ondernemer. “Ze kunnen voortaan dus ook failliet gaan”, bevestigt Sap. “Ondernemerschap aanzwengelen wordt een van mijn kerntaken. Notariskantoren hebben dezelfde problemen als heel wat kmo’s.”

VRIJE TIJD

Koersfietsen en lezen (fictie).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content