‘Van bocht tot bocht’

© GF

Voor Johan Portier, die de Belgische en Luxemburgse LeasePlan-vestiging leidt, is echte vrije tijd zeldzaam. Hij zit graag achter het stuur, houdt van actieve citytrips en vindt het belangrijk om afstand te nemen van de waan van de dag.

Wat was uw beste beslissing?

“Professioneel de sprong maken naar de functie die ik vandaag uitoefen. Ik heb wel even getwijfeld. Die algemene verantwoordelijkheid waardoor je met alle aspecten van een bedrijf te maken krijgt, is voor mij erg intens.”

Wat is het beste boek dat u las?

Het Ministerie van Werkplezier van Ilse Ceulemans. Dat boek leest als een trein, met confronterende waarheden waar elke manager zijn neus in zou moeten steken.”

Wat wordt onderschat?

“De noodzaak om me-time te nemen in deze drukke tijden. Afstand nemen van de waan van de dag brengt je als professional en als mens een stap dichter bij de essentie van de dingen.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

“Echte vrije tijd is eerder zeldzaam. Ik ga graag op reis om een citytrip te doen of een land te verkennen. Deze zomer gingen we naar Cuba. Dan kan ik echt deconnecteren en pas dan spreek ik van vrije tijd.”

De fout waaruit u het meeste leerde?

“Ik heb mijn oudste twee kinderen amper zien opgroeien. Ik neem het mezelf kwalijk dat ik kansen heb laten liggen bij mijn oudste kinderen, wat ik probeer te vermijden bij mijn jongste dochter. Het is nu bijbenen met mijn oudste twee.”

Uw beste investering?

“Onlangs mijn eerste elektrische fiets. Een geweldig ding waarmee ik eindelijk met plezier een tochtje doe. Echt sportief zal ik nooit zijn, maar het is een zeer goed begin.”

Waar droomt u van?

“Van veel zaken. Ik stoor me in onze sector soms aan de verwarring tussen een mening en een visie. Of tussen expertise en de eigen ervaring. Beide zijn niet gelijk, noch evenwaardig. Als je het over mobiliteit hebt bijvoorbeeld, kom je vaak in discussies waarvan ik droom ze ooit te kunnen voeren in volle objectiviteit en gebaseerd op data. Ik vrees dat het bij een droom blijft.”

Wie of wat wordt overschat?

“Businessplannen voor vijf jaar. Als manager ga je van bocht tot bocht, leerde ik van een vroegere directeur. Dat is vandaag meer dan ooit het geval. In vijf jaar is de wereld driemaal veranderd.”

Johan Portier (48) is de algemeen directeur van LeasePlan België en Luxemburg.

'Van bocht tot bocht'
© Getty Images/iStockphoto

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content