Van blackberry’s krijg je geen maagzweren

Marc Buelens
Marc Buelens Professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

Blackberries zijn braambessen. En ik ken geen enkele studie die een verband aantoont tussen het eten van die lekkere antioxidantrijke vrucht en problemen in het maag-darmstelsel. Maar niet iedereen is overtuigd dat die andere blackberry’s even onschuldig zijn.

11 februari, vooravond. Mail van Inge (mijn secretaresse bij Vlerick). Een journalist van Het Laatste Nieuws vroeg naar jou, iets over blackberry’s en stress.

11 februari, avond. Even de vraag stellen aan de echte experte. Ann (mijn echtgenote) is stressconsulente. Standaardgrapje: mijn vrouw heeft een vreemd beroep, stressconsulente voor overspannen managers. Ik maak ze overspannen met mijn columns en zij vangt ze dan op. Ann, krijg je stress van blackberry’s? In de Verenigde Staten heet zo’n antwoord dan de basiscursus van het vakgebied (stressmana- gement 101). Marckske, controleverlies. Al die dingen zoals mails, blackberry’s, gsm, nemen de illusie van controle weg. Alles is dringend…

… en dringend is dwingend. Geen vrijheid, dus controleverlies. Dus stress.

12 februari, ochtend. Even bellen naar de journalist. Vriendelijke man: “Dank voor het bellen. U bent eigenlijk al wat laat (als je journalisten niet binnen het halfuur terugbelt, veronderstellen ze dat je van de aardbodem verdwenen bent), maar misschien kan ik mijn artikel nog wat aanpassen.” Fijne babbel, goede journalist, zegt dus zelf niet veel en laat mij tuimelen in de definitie van een echt interview: als de andere partij net die dingen zegt, die ze eigenlijk niet willen zeggen.

13 februari, ochtend. Kranten even doornemen. Leuk artikel in Het Laatste Nieuws. Zeer vlotte schrijfstijl (ik kan er nog wat van leren). Quotes van de geraadpleegde experts wat door mekaar gehaspeld, maar dat zegt meer over mijn ego dan over de kwaliteit van het artikel. Echtgenote Ann: ja ja, laat iedereen dat maar lezen: ‘belangrijke dingen hebben zelden haast, en dringende dingen zijn zelden belangrijk’. Het Eisenhowerprincipe.

13 februari, avond. Yves Leterme wordt overgebracht naar het ziekenhuis. Het leek wel dringend én belangrijk.

14 februari, 7 u.10. Dringende telefoon, echtgenote uit bed gebeld. Wie thuis werkt, kan langer slapen dan wie de files moet trotseren. Dringend professor Buelens. Voor een radio-interview over stress en blackberry’s. In hun speurtocht naar professor Buelens worden die dag niet minder dan drie verschillende personen onder de grootste tijdsdruk door de radiozender opgebeld. Want Buelens heeft uiteraard wereldschokkende dingen te vertellen over blackberry’s. Dringend, dringend. Een item voor hun ochtendprogramma de volgende dag.

14 februari, 19 u.30. Ik bel een halfuur te laat de radiojournalist op en was zoals te verwachten in zijn ogen van de aardbodem verdwenen. Gesprek van zes minuten.

15 februari, 7 u.21. Op de radio ‘Blackberry’s en stress’. Leuk en vinnig gemonteerd. Ze hebben niet minder dan vier ‘experts’ te pakken gekregen. Ben zelf welgeteld 28 seconden op antenne. Iets om bijzonder trots op te zijn. Dat is pas belangrijk.

15 februari, avondnieuws. Heel weinig nieuws over de gezondheidstoestand van Leterme. Ann, zou dat van de stress kunnen zijn?

Mijn echtgenote kijkt mij aan: hoe kan ik dat nu weten? Men weet nog niet eens wat er met de man aan de hand is.

Oké, begrepen, maar in het algemeen, heeft zo’n man dan niet het profiel om eronderdoor te gaan?

‘In het algemeen?’ Zeg, wie is hier de prof, wie maakt er algemene theorieën?

Maar we hebben er toch samen een boek over geschreven? Dat ging over zelfzorg. Juist, preventief stressmanagement. Oké, schatje, ik zal de dingen nog eens op een rijtje zetten, van wat ik allemaal in lessen durf stellen. Je zegt waar ik ernaast zit of overdrijf.

Stress is een gevoel het zaakje niet meer onder controle te hebben. (‘Juist.’)

Dat gevoel is louter subjectief. (‘Juist.’)

Perfectionisten krijgen niets onder controle, ze zijn erg kwetsbaar. (‘Heel juist.’)

Doordrammers zijn de grootste risicogroep. (‘Mis, heersers-perfectionisten.’)

Binnenvetters krijgen de meeste problemen, studie gepubliceerd in The Lancet van Johan Delonnet. (‘Heel juist, maar het is Denollet.’)

Vereenzaming is misschien nog het allerergste, sociale steun is alles, dus altijd van je vrouw houden. (‘Juist Marckse, heel juist.’)

Moderne technologie geeft voortdurend signalen dat we het zaakje niet onder controle hebben. Het werkt niet, we begrijpen het niet. (‘Klopt. By the way, er is iets met onze dvd-recorder.’)

– Tot daar de diagnose, maar wat moet je dan DOEN?

– Mijnheer werkt bij een businessschool zeker? Besmet door al die managers? Die obsessie om alles in de versnelde tijd te fiksen, een pil, een wondertherapie, een halfuur fitnessen per dag. En dan stress krijgen omdat je te laat op de fitness zult zijn.

– Sorry, ik ben beter in theorie dan in praktijk, dat is jouw vak. Toch even proberen: het beste dat je kan doen, is regelmatig stilstaan, heel regelmatig overschakelen naar de vertraagde tijd, voldoende voor jezelf zorgen en zoals gezegd veel van je vrouw houden.

– Professor, dat heb je goed gezegd, dat is dan 50 euro voor het consult.

– Mag ik ook in natura betalen?

– Jij wel. (T)

de auteur is hoofddocent aan de universiteit gent en partner van de vlerick leuven gent management school.

Marc Buelens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content