Uwapotheek.be

Roel Van Espen medewerker Trends

E-commerce rukt steeds meer op. Ook geneesmiddelen zijn online te koop.

We kopen steeds meer online. Met enkele muisklikken kunt u een boek, een bureaustoel of een paar schoenen kopen. Ook medicijnen zijn verkrijgbaar op het internet. Geneesmiddelen waarvoor een voorschrift nodig is online bestellen, is verboden. U mag ze wel laten reserveren op de website van uw apotheker, maar u moet altijd — met het voorschrift — ter plaatse afhalen en betalen.

Toch bestaan er in ons land heel wat erkende onlineapotheken. Ze beschikken over een vergunning van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Zo’n onlineapotheek moet aan een reeks voorwaarden voldoen. De verantwoordelijke persoon moet duidelijk vermeld staan op de website, en de informatie over de aangeboden producten moet identiek zijn aan die op de bijsluiter. De websites mogen alleen geneesmiddelen vrij van voorschrift en bepaalde medische hulpmiddelen — zoals verbanden of condooms — verkopen. Geneesmiddelen voor dieren mogen in geen geval worden verkocht via internet.

Legaal en illegaal

Op de website van het FAGG staat een lijst van alle vergunde onlineapotheken in ons land. Het aanbod van die websites is vergelijkbaar: neussprays, oogdruppels, hoestsiropen, pijnstillers, zalfjes, nicotinepleisters, cosmeticaproducten, vitamines, zonnecrèmes enzovoort. Meestal betaalt u verzendingskosten voor een levering aan huis, maar vanaf een bepaald bedrag kan het vaak ook gratis. Niet zelden worden er kortingen tot 30 procent aangeboden. Die zijn volledig legaal.

Koopt u geneesmiddelen op een niet-vergunde of buitenlandse website, dan loopt u heel wat risico’s. Volgens recente rapporten is minstens de helft van het aanbod van die illegale websites namaak of vals. De verpakking stemt op het eerste gezicht vaak overeen met die van het origineel, maar de samenstelling is vaak anders. Daardoor kan het product ongeschikt zijn voor de behandeling van de ziekte waarvoor het bedoeld is, en kan het zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Er is geen enkele garantie voor de kwaliteit, de veiligheid en de doeltreffendheid.

Controle ontbreekt

Het advies van een apotheker of dokter is hoe dan ook belangrijk. Dat er voor heel wat geneesmiddelen een voorschrift vereist is, heeft een goede reden. Koopt u geneesmiddelen via dubieuze websites, dan ontbreekt elke controle van een expert over de dosering, de indicatie en de mogelijke wisselwerking met andere medicijnen. Bovendien riskeert u een boete en een inbeslagname van de producten, ook al hebt u die besteld voor eigen gebruik. Elk jaar onderschept de douane duizenden illegale pakketjes uit landen buiten de Europese Unie.

ROEL VAN ESPEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content