Uw foto’s en links beheren via internet

Twee nieuwe websites die werken volgens het principe van sleutelwoorden, tonen hoe handig het is om digi-tale foto’s en weblinks on line te beheren. En vormen meteen ook een nieuwe zoekmethode op het web.

Reacties: e-trends@trends.be

De gewone internetnamen zijn al uitgedeeld. En dus laten de twee rijzende sterren op internet zich aanspreken als Flickr en Delicious. Flickr is een site die foto’s bijhoudt en weergeeft, zodat u een on-linealbum kunt samenstellen en delen met vrienden en familie. Niets nieuws, grote namen als Kodak (Ofoto) en Spector (Extrafilm) bieden zo’n dienst al lang aan en laten bovendien toe afdrukken van uw digitale vakantiekiekjes te bestellen. Het is het sociale aspect dat Flickr uniek maakt. Wanneer u een foto naar de website stuurt, wordt gevraagd hiervoor sleutelwoorden te kiezen. Zo kunt u op de foto van een zonsondergang aan een Spaans strand de termen strand, Spanje en zonsondergang kleven. Ook rood of gloed zou geen slechte keuze zijn.

Inspiratie voor vakantie?

Als ook andere gebruikers dat doen, wordt het voor de site – en haar bezoekers – makkelijk om beelden aan elkaar te koppelen. Zo kunt u op Flickr makkelijk een overzicht vragen van alle foto’s die aan het strand genomen zijn door op dat sleutelwoord te selecteren. Nadeel is wel dat de hele site Engelstalig is en dat u best buigt voor dit linguïstische overwicht bij het kiezen van sleutelwoorden. Beach is dus een betere keuze.

De populairste sleutelwoorden op Flickr verwijzen naar plaatsnamen. Zo wordt het makkelijk om foto’s van een reisbestemming op te vragen voor u vertrekt. Bovendien kunt u via de site de auteur van elke foto contacteren, handig als u iemand zoekt die de streek al eens bezocht heeft. Op enkele uitzonderingen na zijn het allemaal amateur-fotografen die hun kiekjes naar Flickr opstuurden. Vaak hebben ze via een speciale licentie aangeklikt dat hun foto’s voor niet-commerciële doeleinden gebruikt mogen worden. Flickr zelf is gratis, al krijgt u een aantal extra mogelijkheden, zodra u een betalend abonnement afsluit.

Ook voor zoekopdrachten

Ook Delicious (eigenlijk moeten we schrijven http://del.icio.us, meteen ook het webadres) maakt gebruik van sleutelwoorden, in dit geval voor het bijhouden van weblinks. Zelfs wanneer we het sociale aspect even vergeten, is Delicious bijzonder handig. De links worden immers op het web bijgehouden: wanneer u op het werk een site aan de lijst toevoegt, kunt u die ook op uw pc thuis raadplegen zonder omslachtig kopieerwerk. De alternatieve browser Firefox (zie Trends van 3 februari 2005) is zelfs in staat om links uit Delicious in de eigen menu’s op te nemen, zodat u niet eens hoeft te merken dat uw lijstje favorieten niet op uw pc, maar op het web staat.

U kunt uw ontdekkingen ook delen met andere gebruikers of op basis van zoekwoorden kijken wat anderen in hun lijst gezet hebben. Delicious kan gedeeltelijk een zoekopdracht via Google vervangen, omdat er voor elk thema – elk sleutelwoord – een aantal vooraf geselecteerde links voorgeschoteld worden. Ook Delicious is volledig gratis.

Dergelijke sites zijn per definitie maar zo goed als de gebruikers ze maken. Flickr heeft ondertussen een voldoende groot aanbod om enkele uren rond te struinen. Bovendien werd de site recentelijk door gigant Yahoo! ingelijfd, zodat het aantal gebruikers sterk zal stijgen. Bij Delicious blijkt duidelijk dat de site momenteel vooral door programmeurs en andere techneuten omarmd wordt. Ook de spaarzame lay-out kan afschrikken. Dat doet echter niets af aan de handige mogelijkheid om uw eigengereide selectie sites on line te beheren.

Raphael Cockx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content