Upgrade voor La Marache

De Royal Waterloo heeft zijn mythische parcours opnieuw op de internationale kaart gezet.

Het waren ingrijpende werken, maar het resultaat mag worden gezien: het nieuwe parcours van ‘La Marache’ in de Royal Waterloo Golf Club is sinds deze zomer open. Tot grote tevredenheid van de leden en alle amateurs van golf op topniveau.

Het doel van de werken was duidelijk: de greens eerbiedigen, ze nog beter beschermen, en de holes langer maken. En wel om twee redenen, wist secretaris-generaal Henri-Pascal Bailly van de Royal Waterloo Golf Club ons te vertellen. “Enerzijds moesten we rekening houden met de ontwikkeling van het materieel en het parcours dus niet alleen langer, maar ook moeilijker maken. Anderzijds lagen de greens op kleiachtige grond, en zo’n bodem wordt snel onbespeelbaar bij regenval. We werkten aan een paar afslagen, aan de pre-greens en vooral aan de greens die voortaan beantwoorden aan internationale criteria. Het zijn nu greens op zand. We groeven een laag van zestig centimeter weg, strooiden er twee lagen kiezel van verschillende dikte op, en dan een mengsel van zand en turf.”

Concreet betekent dat 4000 ton zand en 3000 ton kiezel, en een budget van 1,5 miljoen euro. De beslissing om de werken uit te voeren, werd genomen in maart 2004. Een maand later startte de heraanleg. Tot in juni, twee jaar lang dus, testte de club de standvastigheid van de andere 18 holes, de Lion, en pendelden de spelers tussen de holes van La Marache waar niet aan werd gewerkt en die van het kleinere parcours van Le Bois .

Tijdens de recente Belgische kampioenschappen stroke play voor amateurs waren het trouwens twee leden van de Waterloo die gingen winnen op de Royal Antwerp (Laura Gonzalez Escallon, die twee onder de par speelde, en Pierre Relecom, die -11 sloeg). Een overwinning die ze dankten aan de kwaliteit van de Nouvelle Marache, omdat ze daar beter konden trainen dan hun tegenstanders? “Misschien wel,” lacht Bailly. “Maar we hebben hier ook een grote sporttraditie, en uitstekende teams.”

In Waterloo hebben ze zich altijd ingespannen om aan de top van de golfsport te staan. Bij de oprichting van de club, in 1923 – een initiatief van Rodolphe Seeldrayers en zijn vrienden – werd de lat meteen hoog gelegd. “Onze club moet een rol van betekenis spelen in Europa,” zei Seeldrayers, een advocaat die tal van sporten beoefende. Waterloo organiseerde dan ook zeven keer de Belgische Open (4 voor Heren en 3 voor Dames), acht toernooien van de Challenge Tour, vier Challenges Donald Swaelens en vier keer de Europese kampioenschappen voor teams. Die mechaniek moest nu weer op gang worden geduwd, en dat is meteen gebeurd: de Challenge Tour komt in mei 2007 naar La Marache.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content