UNILEVER IS DOOF

EUROPESE ONDERNEMINGSRAAD.

“Unilever, grote multinational, maar met een bedenkelijk laag sociaal gevoel ! ” Dat schreef de socialistische voedingscentrale in haar ledenblad naar aanleiding van de onverwachte sluiting van Iglo-Ola in Baasrode. “In september ’91 werd ik plots naar een ondernemingsraad geroepen, waar totaal onverwacht de sluiting van de fabriek werd medegedeeld”, zegt Paul Verbeke, gewestelijke sekretaris van ABVV-Voeding, die de Unilever-groep in België volgt.

Deze sluiting is slechts één voorbeeld van de herstrukturering die Unilever doormaakt : koncentratie van een bepaalde produktie voor een regio in één fabriek. Paul Verbeke : “Die beslissingen worden eenzijdig in Rotterdam genomen. De plannen worden op bureaus uitgewerkt zonder rekening te houden met de mensen. Ik moet wel toegeven dat Unilever een budget heeft voor deze herstruktureringen. We verkrijgen gunstige regelingen. “

De vakbonden willen echter dit soort situaties vermijden. “Daarom dringen we al sinds de jaren tachtig aan op Europees overleg tussen vakbond en direktie, ” zegt Paul Verbeke. “Maar Unilever blijft hiervoor doof. Konkurrenten als BSN en Nestlé hebben nochtans al wel Europees overleg. “

Op 11 april ’90 kwamen de Europese Unilever-vakbonden bij elkaar in Luxemburg. Sindsdien wordt er jaarlijks vergaderd en komen er tussenin werkgroepen bijeen. De uitnodiging aan de direktie blijft echter onbeantwoord.

De vakbonden hebben nu een nieuw wapen : de Europese richtlijn die multinationals een Europese ondernemingsraad oplegt. Tot 22 september ’96 kunnen bedrijf en vakbond een onderling akkoord afsluiten, daarna zal de richtlijn dwingend worden toegepast. “Toch krijgen we nog steeds niets te horen van Unilever, ” zegt Paul Verbeke.

Verbeke vindt dat Unilever fout zit en hij geeft het voorbeeld van BSN. Elk jaar organizeert dat Franse voedingsbedrijf een tweedaagse bijeenkomst, waar de direktie, topman Riboud inbegrepen, haar visie geeft en vragen beantwoordt. Verbeke : “Zo kregen we van een Franse kollega te horen dat er problemen waren bij General Biscuits in België. Zelfs de Belgische direktie was niet op de hoogte dat er 900 miljoen frank moest worden bespaard op drie jaar tijd. Wij zijn toen mee rond de tafel gaan zitten en hebben een plan uitgewerkt dat geslaagd mag worden genoemd.

Unilever daarentegen ziet de vakbond nog te veel als een vijand. Wij willen echter samenwerken met de patroon om de tewerkstelling te redden. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content