UITERST GEZOND

LAPPERRE.

Eind mei heeft Halder Invest zijn 25 %-participatie in Lapperre BHAC verkocht, samen met de 75 % van Johan Lapperre, aan de Zwitserse producent van hoorapparaten Phonak Holding. Op 1 juli, vóór het afsluiten van deze rubriek, is de deal definitief geworden. Halder was twee jaar geleden in het kapitaal gestapt van Lapperre, de marktleider voor hoorapparaten in België. “Ik zag dat toen als een levensverzekering voor het bedrijf. Als er iets met mij gebeurde, was er iemand om de zaak draaiende te houden,” zegt Johan Lapperre.

De overnameprijs blijft onbekend, maar zal zeker niet laag hebben gelegen. Lapperre BHAC (Belgian Hearing Aid Clinic) is een financieel uiterst gezond bedrijf : in ’94 bedroeg de omzet 678 miljoen, de cashflow 100 miljoen, het eigen vermogen 176 miljoen, het bedrijfsresultaat 92 miljoen en het netto-resultaat 31 miljoen. En aan de bestuurders werd 46,5 miljoen uitgekeerd (het jaar voordien zelfs 59 miljoen). Lapperre is onbetwist marktleider met een aandeel van 48 %. Concurrenten zijn : L’Auxiliaire Acoustique (circa 20 %), Philips en De Medische Acoustiek. In een redelijk stabiele markt blijft Lapperre marktaandeel winnen. Voor dit jaar schat Johan Lapperre de omzet op 730 miljoen, 7,5 % meer dan twee jaar geleden.

80 % van zijn omzet realiseert Lapperre via de verkoop van hoorapparaten. Dat gebeurt via de 17 eigen hoorcentra er zijn plannen voor een achttiende , via opticiens die in franchise werken (een 60-tal), of via opticiens waar de Lapperre-specialisten langskomen. De resterende 20 % van de omzet komt in het laatje door de verkoop van medische en audiologische apparatuur (test- en chirurgische instrumenten).

ZEILEN.

Johan Lapperre is een Nederlander, maar woont al in Brussel sinds ’48, toen zijn vader naar hier uitweek en met een zaak voor hoorapparaten startte. In 1970 kwam Johan in de zaak. Hij nam de touwtjes over toen zijn vader op 63-jarige leeftijd in ’80 overleed.

“Het leven is eindig,” weet de 53-jarige Johan Lapperre. “Je kan beter iets te vroeg dan iets te laat verkopen. Mijn kinderen wensen immers een andere richting op te gaan. Het moest er dus toch van komen. Ik hoop nu wat meer tijd te krijgen, zodat ik bijvoorbeeld meer kan gaan zeilen op zee.”

Phonak Holding, beursgenoteerd in Zwitserland en sinds vijftien jaar leverancier van Lapperre, heeft natuurlijk andere motieven. Johan Lapperre licht toe : “Ten eerste willen fabrikanten graag een groothandel controleren. Ten tweede is de Belgische marktsituatie uniek in Europa met de combinatie van groothandel en detaillist in één hand. Phonak krijgt nu rechtstreeks toegang tot de consument. België zal een testmarkt worden voor nieuwe producten.”

Johan Lapperre wordt niet werkloos, verre van. “Ik heb eerst het personeel ( nvdr 120 medewerkers) ingelicht. Ik heb gezegd dat ik goed nieuws had : de toekomst is verzekerd. Maar ook slecht nieuws : ik blijf nog even.” Johan Lapperre blijft minstens tot eind dit jaar aan het roer staan en wellicht ook nog volgend jaar (maar dan reeds in tandem met de nieuwe directie). Directeur Pierre Verstraeten (53 j.), een schoolvriend van Lapperre, houdt het binnen vijf jaar ook voor bekeken. Er moet dus een nieuwe generatie aantreden ; beslissingen over wie worden eerstdaags genomen.

Johan Lapperre heeft nog twee andere bedrijven. Ten eerste Lisap ( Lapperre Industrial Safety Products), dat begonnen is met lawaaibescherming, maar nu een volledig gamma van beschermingsproducten voor arbeiders biedt. In ’94 haalde Lisap een omzet van 258 miljoen. Tweede bedrijf is Ankersmit, dat chemische producten voor laboratoria verkoopt (150 miljoen omzet in ’94, komende van 206 miljoen in ’92). De controle van al die participaties zit bij de holding Lapperre Beheer, die ook 15 van de 17 hoorcentra bezit. Phonak neemt dat vastgoed niet over, evenmin als Lisap en Ankersmit. Tenslotte is er nog een participatie die Lapperre heeft in een hoorapparatengroothandel in Frankrijk, maar die wordt momenteel verkocht.

G.M.

Johan Lapperre (Lapperre BHAC) Participatie van Halder was een soort van levensverzekering voor mij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content