Uitbreiden naar Vlaanderen

Alexis Descampe © BEL

WIE

Alexis Descampe (37)

IS

CEO van Färm, een coöperatieve keten van biowinkels

WAS

Alexis Descampe studeerde onder meer biologie en milieuwetenschappen aan de UCL. Hij was er een tijdlang onderzoeker, tot hij in 2009 met een andere bioloog, Baptiste Bataille, in Etterbeek de biowinkel annex stadsboerderij The Peas oprichtte. In 2013 volgde Färm Sint-Katelijne, een superette in het centrum van Brussel die inzet op duurzame, biologische en lokale producten. Färm groeide uit tot een keten van coöperatieve biowinkels. Momenteel zijn er vijf in Brussel en één in Louvain-la-Neuve. Färm telt 113 werknemers en haalt een omzet van 15 miljoen euro.

“Het zijn verkooppunten voor 100 procent biologische, verantwoorde producten van onafhankelijke producenten, familiebedrijven en coöperaties, die we ondersteunen tegen de juiste prijs. Producten van beursgenoteerde multinationals vermijden we”, zegt Descampe.

WIL

Färm zet een belangrijke stap richting Vlaanderen en opent een winkel in Wemmel. Descampe: “Het is geen nieuw verkooppunt, we nemen een biowinkel over. In zekere zin zijn het een soort franchisewinkels, alleen maken ze nu ook deel uit van onze coöperatieve keten. De winkelverantwoordelijken zijn aanwezig op de algemene vergadering van de coöperatieve Färm. Ze worden betrokken bij onze strategie en betalen een commissie om gebruik te kunnen maken van onze diensten voor IT, aankoop en communicatie.”

De nieuwe winkel in Wemmel is geen eindpunt. Het doel is aan tien winkels te komen. Färm aarzelt niet om de concurrentie aan te gaan met nabijgelegen biowinkels. Zo opent in september een Färm-winkel in Etterbeek, niet ver van de biowinkel Be Positive, die weigerde toe te treden tot de Färm-groep. Descampe: “Toch willen wij niet de hele biowinkelmarkt inpalmen, zoals sommigen beweren.”

VRIJE TIJD

Reizen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content