Uitbreiden in goed gezelschap

RENÉ SCHEPENS (ATS), DAAN EN HEDWIG GOEDGEZELSCHAP (GEZEL II) EN GRÉGOIRE DALLEMAGNE (EDF LUMINUS). "De bedoeling is een groep entrepreneurialbedrijven te bouwen, die samen sterker groeien." © EMY ELLEBOOG

EDF Luminus doet een nieuwe stap in de ombouw tot leverancier van energiediensten. Het neemt via zijn dochter ATS een meerderheidsparticipatie in het installatiebedrijf Gezel II.

Het broeierige weer van de afgelopen dagen versterkt nog het geloof van Grégoire Dallemagne in de klimaatopwarming. “De trend is onmiskenbaar”, zegt de topman van EDF Luminus. “Het goede nieuws is: er zijn oplossingen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. We willen onze klanten helpen hun energieverbruik te doen dalen, net als hun CO2-uitstoot en hun factuur. En de energie die ze nog consumeren, willen we zoveel mogelijk CO2-vrij maken.”

Die paar zinnetjes betekenen een enorme strategische omslag voor het bedrijf. Van een verkoper van energie evolueert het bedrijf in hoog tempo naar een leverancier van energiediensten. Het is ook de Belgische leider in windenergie op land en in waterkrachtcentrales. Meer dan de helft van de 1800 werknemers van de groep werkt aan de ontwikkeling van groene energie en energie-efficiëntiediensten.

Om dat mogelijk te maken, nam EDF Luminus de jongste jaren in hoog tempo bedrijven over. Zes bedrijven kwamen sinds 2014 de groep versterken: Rami Services (netwerk van installateurs); Dauvister (energie-efficiëntiediensten voor kmo’s en particulieren); ATS (industriële installatietechnieken); Leenen (installatie en onderhoud van verwarmingen bij particulieren); Vanparijs engineers (gespecialiseerd in warmtekrachtkoppelinginstallaties en UPS, uninterrupted power supply), en Newelec (industriële elektrotechniek, tegenhanger van ATS in Wallonië en Brussel). Tussendoor werd nog EDF EN Services Belgium opgericht, dat windturbines onderhoudt.

Samenwerking

De nieuwste deal in het rijtje komt op conto van ATS, waarin EDF Luminus 63,5 procent heeft. Het bedrijf van oprichter en CEO René Schepens verwerft 51 procent van de aandelen van Gezel II, inclusief het bedrijfsgebouw in Buggenhout. De ambities zijn hoog: een verdubbeling van de omzet bij de nieuwe dochter tegen 2020.

De 42 werknemers van Gezel II doen installatie en onderhoud van HVAC: heating, ventilation en airconditioning. Klanten zijn vooral ziekenhuizen, industriële bedrijven, scholen, appartements- en kantoorgebouwen in de driehoek Antwerpen-Brussel-Gent. Zowat 10 procent van de omzet – 6,8 miljoen in 2015, zo’n 7 miljoen vorig jaar – komt van particulieren.

Het Buggenhoutse bedrijf werd in 1946 opgericht door Alfons Goedgezelschap, die zich toespitste op kachels, distributie van mazout en onderhoud van auto’s, maar ook mazouttanks bouwde en wasmachines onderhield. Zijn zoon Jozef begon twintig jaar later met Gezel II, en legde zich toe op installatie en onderhoud van centrale verwarmingen. Derde generatie Hedwig (50) begon in 1988 in de zaak, waar toen zeven mensen werkten. Toen Jozef het in 1996 rustiger aan wou doen, vond Hedwig met zus Hilde en schoonbroer Rudy Van Verre nieuwe partners. “Onze medewerkers reageren heel enthousiast op het partnerschap met ATS/EDF Luminus”, vertelt Hedwig Goedgezelschap. “Door de samenwerking staan we sterker voor bijvoorbeeld de aankoop van materiaal.” “En er staan mooie projecten op stapel, waardoor we doordacht kunnen groeien”, zegt zijn zoon Daan (25).

Hedwig en Daan Goedgezelschap blijven in het bedrijf. “Een bewuste keuze, om het ondernemerschap aan boord te houden”, weet Dallemagne. “De bedoeling is een groep entrepreneurialbedrijven te bouwen, die samen sterker groeien.”

Ook bij ATS staat stichter René Schepens nog altijd aan het hoofd. De sterke groei van de jongste jaren komt voor ongeveer een derde van overnames. “Met deze operatie vervolledigen wij ons aanbod. Machinebouw, robotica, software, mechanica, automatisatie, transportbanden, verlichting,… Nu zoeken we gelijkaardige partners als Gezel II in de regio’s Limburg, Antwerpen en West-Vlaanderen.”

De voornaamste rem op de groei is geschikt personeel vinden. Schepens: “Bij Gezel II speelde dat minder, omdat het bedrijf ook onze portefeuille vervolledigt, maar bij eerdere overnames is dat zeker een van de hoofdredenen. We doen immense inspanningen, bijvoorbeeld met de Panta Rhei-scholen. Het onderwijs doet veel om meer technologie in de klas te krijgen, maar het zou sneller moeten gaan.”

Energietransitie

De overname past volledig in het kader van de Power to progress-strategie die Grégoire Dallemagne nu al een paar jaar hanteert. “De kracht van de vooruitgang: we willen vooruitgang voor onze klanten en een totale energieoplossing: minder energieconsumptie, een lagere factuur, en meer bevoorradingszekerheid. We kunnen een industrieel bedrijf volledig ontzorgen voor zijn energie: of het nu gaat over WKK of energie-efficiëntie, zonnepanelen, windmolens, verwarming of de integratie van die componenten. Daarom kunnen we bijvoorbeeld ingaan op de vraag van Racing Genk om de Luminus Arena CO2-neutraal te maken tegen 2020. We willen een leider zijn in de energietransitie.”

De omslag naar activiteiten met meer toegevoegde waarde lijkt stilaan vruchten af te werpen. Terwijl de omzet, mede door de lage energieprijzen, verder daalt, stijgt de bedrijfswinst voor het derde jaar op rij. “Uiteraard staat onze traditionele business onder druk. Dus moeten we ons flexibeler tonen, onze kosten onder controle houden en nog meer focussen op energie-efficiëntie en hernieuwbare energie.”

Luc Huysmans, fotografie Emy Elleboog

“Uiteraard staat onze traditionele business onder druk. Dus moeten we nog meer focussen op energie-efficiëntie en hernieuwbare energie” Grégoire Dallemagne (EDF Luminus)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content