UCB had beter argenx gekocht

DANNY REWEGHS

DE GROOTSTE BELGISCHE overname van het jaar staat sinds vorige week op naam van UCB. Het biofarmabedrijf betaalt 2,1 miljard dollar (een kleine 2 miljard euro) voor het Amerikaanse biotechbedrijf Ra Pharmaceuticals. Dat UCB een belangwekkende overname zou doen, stond in de sterren geschreven. Zijn stermiddelen Cimzia, Vimpat en Neupro hebben hun piekverkopen stilaan bereikt en krijgen de eerstvolgende jaren te maken met patentverval. Door tegenvallers lijkt de eigen pijplijn niet sterk genoeg om de dalende verkoop vanaf 2022 te kunnen opvangen.

Op het eerste gezicht gaat het dus om een logische en langverwachte deal. Uit het oogpunt van de Belgische farma- en biotechwereld valt echter nog wel meer over die acquisitie te zeggen. UCB koopt Ra Pharmaceuticals op de eerste plaats voor Zilucoplan, een potentieel middel tegen de zeldzame spierziekte myasthenia gravis (MG), waarvoor net de fase III-studie (laatste klinische fase) is opgestart. Argenx had al een jaar eerder een fase III-studie aangevat met efgartigimod (ARGX-113), tegen dezelfde ziekte. Parallel loopt een fase III-studie van UCB met rozanolixizumab, maar ook daarvan zouden de resultaten na die van argenx komen.

UCB slaat zich op de borst met de overname van Ra Pharmaceuticals, maar het had beter argenx overgenomen. Dat is immers de koploper in de potentiële behandeling van MG. Enkele jaren geleden had 2 miljard euro wellicht volstaan om argenx te kopen, dat nu een beurswaarde 3,7 miljard heeft. Bovendien oogt de pijplijn van argenx een pak indrukwekkender dan die van Ra Pharmaceuticals. Ze bevat onder meer cusatuzumab (ARGX-110) tegen de bloedkanker AML, waarvoor argenx eerder dit jaar een prachtdeal sloot met Janssen Pharmaceutica (Johnson&Johnson). Een gemiste kans, al zullen de huidige argenx-aandeelhouders daar niet rouwig om zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content