Tweede vereniging van genericaproducenten

Zes maanden na haar oprichting verliest de beroepsvereniging voor producenten van generische geneesmiddelen de helft van haar leden aan een nieuwe lobbyclub.

Nochtans hielden vorige week enkele generiekboeren een nieuwe beroepsvereniging boven de doopvont: de Belgische Federatie van Producenten van Generische Geneesmiddelen ( Febelgen). Dit is niet de enige lobbyclub voor goedkope geneesmiddelen. In april al zag de Belgian Generic Association ( BGA) het levenslicht. Vandaag bestaat die vereniging nog steeds, al maakten Eurogenerics, Ratiopharm en Unicophar de overstap naar Febelgen. Blijven nog over bij BGA: 3D Pharma, Ethimed en beurslieveling DocPharma.

Wat is hier aan de hand? Er groeit een tegenstelling tussen de multinationale groepen en de lokale Belgische producenten. Merck Generics, Biochemie en Topgen _ de generische divisies van respectievelijk Merck, Novartis en Zambon _ vonden geen plaats in de BGA. Jef Hus, algemeen directeur van Biochemie en ondervoorzitter van Febelgen: “We konden ons niet vinden in sommige punten van het BGA-programma, zoals het standpunt over substitutie ( nvdr – de vervanging van een merkgeneesmiddel door een generische variant).”

In de persmededeling die de nieuwe beroepsvereniging uitstuurde, legt ze de nadruk op het multinationale karakter van haar leden. Luc Slegers, voorzitter van Febelgen en topman van Eurogenerics: “Het budget van Febelgen is zo’n 124.000 euro ( nvdr – 5 miljoen frank) hoger dan dat van de BGA. Die financiële armslag is nodig om uit te groeien tot een volwaardige gesprekspartner van de overheid.”

De leden van de BGA reageren laconiek. Eddy Helsen van Ethimed: “Met wie zal de minister het liefst onderhandelen? De Belgische firma’s die lage prijzen bieden of de multinationals die voor hoge prijzen kiezen?”

R.B.

“Met wie zal de minister het liefst onderhandelen?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content