Twee kapiteins in één klap

De leiding van de Europese Tour heeft de knoop eindelijk doorgehakt. Ze duidde voor de Ryder Cup twee kapiteins aan.

Welshman Ian Woosnam wordt dus kapitein van de Europese ploeg voor de Ryder Cup 2006, die in Ierland op de K Club wordt gespeeld. Twee jaar later is het de beurt aan de Engelsman Nick Faldo op de Valhalla GC van Louisville (Kentucky).

De twee nieuwe kapiteins speelden vroeger zelf in de Ryder Cup en voerden ooit het internationale klassement aan. Voorts hebben ze beiden een indrukwekkend palmares. Woosnam won de US Open 1991 en nam acht keer deel aan de Ryder Cup. Faldo won zes majors en speelde elf keer de Ryder Cup, waarin hij 25 punten verzamelde en 23 wedstrijden won. Dat is drie keer een record. Qua aantal overwinningen in de Ryder Cup staan de heren op gelijke hoogte: ze stonden beiden vier keer in het winnende kamp.

Dat twee kapiteins in één keer werden aangeduid, kwam toch wel als een verrassing. Tegelijk zal de rust rond het Ryder Cup-gebeuren nu kunnen terugkeren. “We hebben het protocol aan onze laars gelapt,” zegt Colin Montgomerie, die lid is van de selectiecommissie. “Dit was inderdaad een unieke kans om iets moois op te starten. We konden een positieve keuze maken, en dat is wat we gedaan hebben. Bovendien beschikken we over een ploeg die sterk genoeg is om de Ryder Cup straks voor een derde keer op rij te veroveren. Dat zou een absoluut record zijn. Ian Woosnam zal ons daarbij helpen. Hij weet hoe hij de winning spirit op anderen moet overbrengen. ”

“We wilden ook een beslissing nemen die de rust kon terugbrengen in het team,” zegt de Deense speler Thomas Bjorn. “Ze verdienen beiden ons vertrouwen, ze zullen uitstekende kapiteins zijn. En wat 2006 betreft: Ian was in 2002 vice-kapitein van Sam Torrance, hij zal dus meteen operationeel zijn. Hij weet hoe zo’n team functioneert. Nick heeft een ongeëvenaarde carrière achter de rug en we wilden ook eer betuigen aan alles wat hij voor de Europese golfsport heeft gedaan.”

“Ze hebben de ideale leeftijd. Mijn leeftijd,” zei Bernhard Langer, de recentste kapitein die zijn team in de vorige editie naar de overwinning loodste en besliste om geen kandidaat meer te zijn omdat hij zelf nog wil meespelen. Tenminste, als hij wordt… geselecteerd. “Bovendien zullen ze geen concurrenten meer zijn voor de spelers.”

“Bernhard is een voorbeeld voor mij,” zei Woosnam. “Net zoals Langer en Torrance zal ik al het mogelijke doen om een team te hebben dat heel fair play is.”

“Ik bracht mijn carrière grotendeels door in de Verenigde Staten, en ik hoop dat de successen die ik daar oogstte een objectief voordeel zullen zijn voor het Europese team,” zei Faldo. “Tegelijk is de Ryder Cup een inspiratiebron voor iedereen. Zowel voor spelers als publiek en kapiteins. Ik speelde zelf vijf keer mee met telkens een verschillende kapitein, en ieder van hen bracht me nieuwe ideeën bij.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content