TUSSEN KORTRIJK EN DE GRAND CANYON

Vanaf 1 februari 1999 wordt Pascale Weber lid van het directiecomité van Trustcapital Partners, de investeringsmaatschappij van de Kortrijkse zakenman Christian Dumolin. “De cirkel is rond,” glimlacht Weber (38 j.). Daarmee wijst ze op haar internationale cv-pad, dat in 1982 begon bij de Amerikaanse petroleummaatschappij Conoco Inc. Na zowat 15 jaar als financiële consultant en analist bij gerenommeerde instellingen als AT Kearney, JP Morgan, NatWest Markets en KBC Securities, lonkt ze opnieuw naar het actieve zakenleven. “Ik wil meer betrokken zijn.”

Toen een week geleden bekend raakte dat Weber, één van de topanalisten in België, overstapte, lieten insiders meteen uitschijnen dat dit een aderlating voor KBC Securities betekent. “Veel Belgische analisten hebben nog steeds drempelvrees,” vindt Weber. “Ze zijn niet agressief genoeg, leggen te weinig persoonlijke contacten met het bedrijfsleven. Onze Angelsaksische collega’s zijn daarin veel beter.”

In 1995 vervoegde Weber het ambitieuze team jonge Turken rond KB Securities-topman Michel Vanderkeilen. “Ik was op dat moment vijf jaar lang analist geweest in Londen en wilde terug naar België. Via Luc baron Wauters, die toen voorzitter was van de Anglo Belgian Club, kwam ik in contact met Remi Vermeiren. Hij vertelde me van de plannen van KB Securities en ik was meteen enthousiast.” De toenmalige beursvennootschap van de KB-groep klom in die periode vanuit het niets naar een marktaandeel van 25% à 30% op de Brusselse beurs. Op de Easdaq werd de aandelenbank één van de grootste marktmakers.

“Op enkele jaren tijd heeft KBC Securities het heel ver geschopt,” vindt Weber. Ze volgde er als analist vooral de sector van de bouwmaterialen en een rist individuele bedrijven als Delhaize en Brantano, waarvan ze de beursgang begeleidde. In 1996 was ze nauw betrokken bij de gezamenlijke controleverwerving van de bouwmaterialengroep Koramic en Creditanstalt in het Oostenrijkse concern Wienerberger.

“Ik werkte er dag en nacht onder zware stress met het management rond Christian Dumolin,” zegt ze. “Dan leer je de team spirit waarderen.” Spijt dat ze nu naar Kortrijk moet verhuizen, heeft ze niet. “De Thalys naar Londen of de TGV naar Parijs is nooit veraf.” Een honkvaste huisvogel is Weber nooit geweest. Als 16-jarige trok ze al naar Wales om te studeren aan het United World College van Lord Mountbatten. Daarna volgde een licentieprogramma in de Economische Wetenschappen aan de Zwitserse Université de Lausanne. In 1986 studeerde ze af met een MBA van University of California in Berkeley (VS).

De ongehuwde analiste houdt van avontuurlijke hobby’s als reizen, fotografie, skieën en zeilen. “Als analist ben ik soms uren aan het bureau of de computer gekluisterd. Ik moet mijn fysieke energie elders kwijt. Raften door de Grand Canyon of met een jeep door Australië trekken, zijn gezonde alternatieven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content