Op de Tongersesteenweg in Sint-Truiden staat een wel zeer opmerkelijk huis. Het lijkt op een enorme baksteenkleurige parallellepipedum. Dat originele element is de hoeksteen van het project van architecte MarcellaSchiepers. Het huis staat loodrecht op de Tongersesteenweg maar heeft ook een lager gelegen deel langs een rustigere straat. "Dankzij die oplossing kunnen de privé-ruimtes en het kapsalon perfect van elkaar worden gescheiden," legt de jonge architecte uit. "Bovendien wordt zo de ge...

Op de Tongersesteenweg in Sint-Truiden staat een wel zeer opmerkelijk huis. Het lijkt op een enorme baksteenkleurige parallellepipedum. Dat originele element is de hoeksteen van het project van architecte MarcellaSchiepers. Het huis staat loodrecht op de Tongersesteenweg maar heeft ook een lager gelegen deel langs een rustigere straat. "Dankzij die oplossing kunnen de privé-ruimtes en het kapsalon perfect van elkaar worden gescheiden," legt de jonge architecte uit. "Bovendien wordt zo de geluidshinder van de steenweg vermeden." Er werd dus voor gekozen om het commerciële gedeelte langs de straatzijde te plaatsen, terwijl de toegang van de woning in het kalmere lagere deel ligt. Het kapsalon op het gelijkvloers en de eerste verdieping geven via een groot venster uit op de daktuin boven de garage. Binnen wordt het straatbeeld weerspiegeld door spiegels die over de hele lengte parallel met de gevel geplaatst zijn. De kap- en waszones worden afgescheiden met een meubelstuk dat aan de ene kant bedekt is met spiegels en aan de andere kant de nodige plaats voor de producten biedt. Die scheiding werd doelbewust geplaatst om een zekere intimiteit te creëren. Het wasgedeelte ligt iets hoger dan de rest van het salon. "Dat stimuleert de relaxatie", aldus Marcella Schiepers. "Het kapgedeelte wordt directer verlicht via het venster."WoonruimteHet privé-gedeelte van het huis is rechtstreeks toegankelijk via het salon en via een ingang langs de lager gelegen weg. Op het gelijkvloers en de eerste verdieping liggen de kamers en de badkamers. Een trap leidt naar de woonkamer die zich langs beide zijden van de trap uitstrekt. De woonkamer geeft uit op een immens venster dat naar het terras gericht is. Marcella Schiepers verzorgt haar werk tot in de details en ontwierp eveneens het meubilair. Hierdoor ontstaat een perfecte integratie. Buiten, achter het terras, ligt een zeer verzorgde tuin die een echte ademruimte voor het woongedeelte is. De architecte gebruikte optimaal de ligging van het huis en creëert een sterke lichtintensiteit met de vensters. Materialen zoals baksteen, glas en oosterse tegels bevorderen een warme sfeer. Een combinatie van kleine details in de bouw en het design vervolmaken het project dat een verbazingwekkende mix van complexiteit en eenvoud is.Véronique Pirson [{ssquf}]Huis Clerx-Beckers Adres: Tongersesteenweg, 111 in Sint-TruidenBouwheer: Luc Clerx en Daniëlla Beckers Architectuur: Marcella SchiepersMedewerking: Guido Walgrave (Stabiliteit), Ronny Nulens (tuinarchitect)Bouw: Bouwbedrijf Menten William en Bruno