TUSSEN ANTWERPEN EN MADRID

Vanaf 1 juli neemt Paul Albrecht (48) het zitje in het directiecomité van de internationale dienstengroep SGS (kwaliteitscontrole en ISO-normeringen) over van zijn leermeester Louis Akkermans, die met pensioen gaat. Momenteel staat Albrecht nog aan het hoofd van de Spaanse divisie van SGS. Hij keert terug naar Antwerpen om de Belgische divisie te leiden en zal daarnaast zetelen in het internationaal directiecomité in Genève. Albrecht zal daar verantwoordelijk zijn voor Europa, Afrika en het Midden-Oosten: 17.000 medewerkers en meer dan de helft van de groepsomzet.

Officieel is hij dan senior executive vice-president, maar hij hecht weinig belang aan ronkende titels. “Voor mij tellen resultaten en de sfeer binnen een team. Ik heb het niet zo op botte hiërarchie en verkies een resultaatgerichte managementstijl die vanuit de praktijk in het veld evolueert.”

In 1976, meteen na zijn studies Toegepaste Economische Wetenschappen (TEW) aan de Ufsia, begon hij bij SGS en ging er nooit meer weg. “Ik had tijdens mijn opleiding gekozen voor een specialisatie in internationale handel. Gezien SGS in Antwerpen was gevestigd en zich bezighield met de controle op internationale handel, was het eigenlijk niet onlogisch dat ik daar solliciteerde.”

Na een inloopperiode van drie jaar trok Albrecht naar de hoofdzetel in Genève. Na één jaar kwam hij terug naar België om actief te zoeken naar nieuwe markten waarin SGS zich kon profileren. In die periode ontwikkelde hij onder meer de dienstverlening aan de verzekeringssector, zoals auto- en schade-expertise. Hij werkte toen al samen met Louis Akkermans en werd stilaan zijn rechterhand.

In 1995 vertrok hij naar Madrid om de touwtjes van de verlieslatende Spaanse divisie in handen te nemen. De turnaround is – naar eigen zeggen – goed gelukt. “Samen met België is Spanje nu het rendabelste platform binnen de groep,” aldus Albrecht. Het zijn deze resultaten en zijn ervaring met het ontwikkelen van nieuwe markten die hem de post in het directiecomité bezorgden.

Maar het rommelt bij SGS de jongste tijd. De groep leed internationaal een verlies van 412 miljoen Zwitserse frank (10,3 miljard Belgische frank) en kende een conflict met de belangrijkste aandeelhouder Salina Amorini. Albrecht blijft er gerust in. “Ik denk dat de jongste verschuivingen zorgden voor een betere scheiding tussen directiecomité en raad van bestuur.”

De Antwerpenaar noemt zich graag de trotse vader van drie dochters. “Ze zijn tussen 17 en 22. We wonen momenteel in Madrid en dat bevalt hen. Ik zal daarom vanaf juli voor de weekends pendelen met Madrid.” Naar eigen zeggen heeft hij weinig tijd voor sport. “Ik loop wel relatief veel en speel golf en tennis, maar alles met mate. Sport is er slechts om mijn conditie op peil te houden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content