Lease uw tuin

U wilt genieten van een prachtige tuin, maar hebt geen geduld voor de aanleg en het lange wachten tot enig resultaat zichtbaar wordt? Geen nood, steeds meer aannemers leggen een kant-en-klare tuin aan. Nog een onderhoudscontract erbij en u krijgt een tuin met alleen de lusten. Niet meteen geld beschikbaar? Een lening helpt, maar het Nederlandse consortium Gardenlease heeft in samenwerking met Arenda (een dochter van de ING-bank) een betere formule gevonden: lease uw tuin. Meedenken met de architect is ook bij een leasetuin niet verboden. Of hebt u groene vingers? In beide gevallen kunnen tuinboeken inspireren en helpen. We plukken enkele markante boeken uit de nieuwe oogst.

Vooraan staat Het grote tuinplantenboek (Lannoo, 384 blz., 35 euro) van de Brit Ian Spence, een solide uitgegeven, kleurrijk geïllustreerde en degelijk informerende encyclopedie. Zo weet u welke plant geschikt is voor welke plaats. Maar de keuze is ook onderhevig aan de tuinmode. Wie de nieuwste trends wil volgen, raden we Droomplanten (Lannoo, 144 blz., 24,95 euro) aan. Piet Oudolf en Henk Gerritsen beschrijven meer dan 600 planten. Belangrijke kenmerken vandaag: een natuurlijke uitstraling, subtiele kleuren en een textuur die ook na de bloei aantrekkelijk blijft, bijvoorbeeld door de herfstkleuren en het wintersilhouet. Een andere benadering brengen Bart Hoes en Wim Oudshoorn in Levende tuinen (Groen Boekerij, 144 blz., 24,99 euro). Ook zij brengen eigentijdse ontwerpen én ze geven extra aandacht aan het aantrekken van dierlijk leven.

Modeste Herwig geeft verrukkelijke voorbeelden van hedendaagse tuinarchitectuur in Voortuinen-Achtertuinen (Groen Boekerij, 192 blz., 29,90 euro), waarin ze vooral focust op ontwerpen van Engelse, Nederlandse en Vlaamse tuinarchitecten. Of verjaagt u de stress door zelf met snoeischaar, spade en hark de tuin te onderhouden? Dan kunt u de ontwerp- ideeën aanvullen met de praktische tips van Monty Don, ook door vele Vlaamse tuinfanaten gekend als presentator van het BBC-tv-programma Gardener’s World. Tuinieren met Monty Don (Groen Boekerij, 440 blz., 39,99 euro) geeft niet alleen wenken over werk in de siertuin, maar gidst u ook door de groentetuin, leert kruiden telen en heeft aandacht voor de boomgaard. Hij heeft het ook over bessen. Daarover vinden we een fraai, verrassend en nuttig boek van de Vlaamse groenjournalist Peter Bauwens: Bessen kweken (Lannoo, 96 blz., 19,95 euro). Een parel in het genre. Maar we ronden uiteraard af met het Ada Hofman vijverboek (Groen Boekerij, 208 blz., 24,99 euro), de nieuwe druk van de klassieker met de principes die elke vijverliefhebber moet weten.

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content