Tshisekedi in overlevingsmodus

Het zou niet zo vreemd zijn mocht de Congolese president Félix Tshisekedi zeggen dat in leven blijven hoog op zijn prioriteitenlijst staat voor 2020. Alle vorige leiders van het land zijn, op eentje na, vermoord of uit hun ambt gezet.

Nochtans reiken zijn ambities verder dan alleen maar overleven. Hij heeft beloofd de corruptie uit te roeien en met het vrijgekomen geld gratis onderwijs, meer verlichting en betere wegen te financieren. Hij zegt dat hij “het dictatoriale systeem zal ontmantelen”.

Dat zal hij niet doen. In de steden zullen rellen uitbreken wanneer de mensen merken dat er nauwelijks iets veranderd is. Tegen het einde van het jaar zal de regering zich op de rand van de afgrond bevinden, klaar om in 2021 ten val te komen.

Door de lage koperprijzen en de sluiting van de grootste kobaltmijn ter wereld zal de groei dalen, terwijl Tshisekedi hoopt op een groei van 25 procent per jaar. En hij zal er niet in slagen het dictatoriale systeem te ontmantelen. Joseph Kabila, de vorige dictator, heeft de macht overgedragen na gemanipuleerde verkiezingen. Uit uitgelekte gegevens van de verkiezingscommissie, die overeenstemmen met een andere onafhankelijke telling, blijkt dat Tshisekedi wellicht maar 19 procent van de stemmen gekregen heeft. De echte winnaar, Martin Fayulu, haalde ongeveer 60 procent, maar vormde een bedreiging voor Kabila, die een onderzoek naar zijn gigantische rijkdom vreesde. Kabila sloot dan maar een geheim akkoord om de macht te delen met zijn meer volgzame tegenstander Tshisekedi. Dat akkoord staat onder druk. Uiteindelijk zal de president afgezet worden of hardhandig verplicht worden op te stappen. Hij zal 2020 wellicht wel overleven, maar zijn nobele ambities niet.

De auteur is correspondent voor Congo van The Economist

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content