Tropische genadeloosheid

De jonge Belgische amateurs presteerden zeer matig op het wereldkampioenschap in Port Rico.

Voor de Belgische mannenploeg op het wereldkampioenschap voor amateurs is het avontuur voortijdig geëindigd. Na drie ronden besliste de internationale federatie om de vierde ronde, die al begonnen was, te annuleren. Omdat hevige tropische stormen kwamen opsteken.

De overwinning ging dus naar het Amerikaanse team, dat sinds de eerste wedstrijddag het klassement aanvoerde. De Amerikanen hadden negen slagen voorsprong op de Spanjaarden en tien op de Zweden. Met zo’n marge was de kans heel groot dat de Amerikanen het ook met een vierde toernooidag hadden gehaald.

Het was de dertiende keer dat de Amerikanen deze Eisenhower Trophy veroverden. Dat deden ze vooral dankzij twee spelers die ook de eerste twee plaatsen in het individuele klassement innamen: Ryan Moore (21) met -12 en Spencer Levin (20) met -10. Moore raakte vorig jaar in Augusta voorbij de cut en werd deze zomer de eerste speler die in hetzelfde jaar zowel de US Amateur als de US Public Links won; Levin werd in de recentste US Open dertiende ex aequo.

De Belgen werden 43ste op 65 met zeventien slagen boven de par. De dames hadden het een week eerder met een veertiende plaats veel beter gedaan. Pierre Thomas werd 82ste in het individuele klassement met +7, Hervé Gevers 118de met +13 en Pierre Relecom 141ste met +17. Toch probeerde bondscoach Michel Vanmeerbeek het allemaal positief te bekijken: “Als je vergelijkt met het klassement na drie dagen in de editie 2003 van het toernooi, toen in Maleisië, dan merk je dat we nu 23 slagen beter deden. Niet onbelangrijk. Bovendien stonden we hier met een jonge ploeg. We konden het talent van de Amerikanen bijvoorbeeld niet met ervaring compenseren. Nu moeten we vooral hard blijven werken om in 2006, in Zuid-Afrika, bij de eerste 25 te eindigen.”

Vooral de derde dag kwamen de Belgische tekortkomingen duidelijk naar boven. Op het terrein wilde het niet lukken met de swing, terwijl die op de practice zowel voor als na de wedstrijden wel goed was. Zo is het natuurlijk moeilijk om goed te spelen, hoewel men in deze formule maar de beste twee van drie kaarten verrekent. Vanmeerbeek: “We moeten nu snel ervaring kweken. In de jeugdcategorieën tekenen we goede resultaten op, maar op dit niveau schieten we nog te kort. Abnormaal is dat niet, want onze meest geroutineerde speler, Pierre Thomas, is nog maar twintig.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content