Trio Staier-Sepec-Queyras

Woensdag 3 november, 20.00 uur, deSingel, Desguinlei 25, Antwerpen. Info: tel. 03 248 28 28

Kamermuziek – in het bijzonder de literatuur voor klein ensemble (trio, kwartet, kwintet) – wordt door de muzikanten zelf beschouwd als het ‘koninginnegenre’. Het heeft allicht te maken met het feit dat de meesten onder ons het moeilijk hebben om méér dan drie of vier stemmen echt te volgen, laat staan de complexiteit van een voltallig orkest. Dat geldt overigens niet alleen voor klassieke muziek. In de jazz bijvoorbeeld spreekt een trio of een kwartet met piano veel meer aan dan een tentet… wat niet wegneemt dat we graag eens ‘overdonderd’ worden door de sound van een symfonisch orkest of van een big band.

Sublieme staaltjes kamermuziek brengen Andreas Staier (pianoforte), Daniel Sepec (viool) en Jean-Guihen Queyras (cello). Als solist kunnen de heren terugblikken op een aanzienlijke carrière en dito discografie, maar daarnaast vormen ze als vrienden een fel gewaardeerd trio.

Met Johan Nepomuk Hummel (1778-1837) zitten we op de brug van klassiek naar romantiek. Hij bleef zijn leermeesters Salieri en Haydn zeer lang trouw, maar ontwikkelde in zijn kamermuziek een eigen persoonlijkheid, te horen in het ‘Trio in G, opus 65’.

“In zijn pianotrio’s heeft Ludwig van Beethoven (1770-1827) de wezenlijke romantiek van de muziek gevat,” schreef E.T.A. Hoff-mann, zelf een romanticus pur sang. Die trio’s zijn inderdaad van een totaal ander gehalte dan veel virtuoze stukken uit die tijd, zoals ook blijkt uit het Geistertrio, het tweede werk op het programma van Staier & Friends.

Het eerste pianotrio van Franz Schubert (1797-1828) werd nooit publiek uitgevoerd. Een maand later schreef hij er een tweede (opus 100) – veel ‘robuuster’ en beter gestructureerd – dat wél ‘algehele goedkeuring’ kreeg. Kenmerkend in het tweede deel is het ritme van de dodenmars, die behoort tot de meest pakkende pagina’s die Schubert schreef. De tragiek hiervan wordt in het vierde deel gesublimeerd met een triomfzang op de liefde.

Die parels in het genre worden u geserveerd in de reeks Pianotrio in de Singel.

Milo Derdeyn

Milo Derdeyn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content