Trends Vastgoedgids nr. 36 | 5 september 2019

cover Trends Vastgoedgids

Lees Trends Vastgoedgids digitaal

Web weergave

Forse rugwind voor de woningmarkt

Er is nog altijd veel animo op de Belgische markt van het woningvastgoed. Het aantal gemeenten met mediaanprijzen boven 300.000 euro blijft toenemen.

ANALYSE

Wat zijn de vooruitzichten voor de vastgoedmarkt?

De woningmarkt stevent dit jaar door de extreem lage rente af op een prijsstijging van 3 procent. De zwakkere economie vertraagt die trend ietwat. De aangekondigde afschaffing van de woonbonus kan ruis creëren op de woningmarkt.

PROGNOSES

Het autonome dorp is verleden tijd

"We hoeven niet per se met zijn allen in de stad te gaan wonen", klinkt het bij de woningbouwer Matexi. Op voorwaarde dat we erin slagen onze dorpskernen te versterken. Maar zijn de West-Vlaamse dorpen daar klaar en uitgerust voor?

WEST-VLAANDEREN

'Mobiscore legt vinger op de wonde'

Oost-Vlaanderen is meer dan Gent. Afgeschrikt door de hoge prijzen in de Gentse binnenstad verkennen projectontwikkelaars en huizenjagers de rest van de provincie. Dan komen kleinere steden in beeld, zoals Oudenaarde en Deinze.

OOST-VLAANDEREN

Tweeverdieners zoeken tuintje buiten 't Stad

De jongeren en de wat oudere mensen kopen nog de betere woningen in de stad Antwerpen. De beleggers mikken op het goedkopere segment. Ondertussen zoeken de tweeverdieners een huis met tuin in de rest van de provincie.

ANTWERPEN

Hasselt spurt zich los

De prijsstijgingen voor Limburgse nieuwbouwappartementen zet door. Het prijsverschil tussen de provinciehoofdstad Hasselt en de rest van de provincie neemt toe.

LIMBURG

'Een vastgoedbubbel? Alleen in de grote steden'

De grote steden hebben niet het monopolie op dichter bijeen wonen. Het kan ook perfect in een verkaveling aan de rand van een provinciestad of in de randgemeenten van grote steden. "En ja, dat zal soms ten koste gaan van het dorpse karakter van die gemeenten."

VLAAMS-BRABANT

Hoofdstad verwerkt overaanbod appartementen

Terwijl de rest van het woningvastgoed in Limburg rustig verder kabbelt, verwerkt de Hasseltse appartementsmarkt een prijsdaling. Limburg is nu met Antwerpen wel de goedkoopste Vlaamse provincie voor appartementen.

BRUSSEL

Elsene nadert de grens van 500.000 euro

Het aantal te koop aangeboden bestaande appartementen vermindert en de prijzen blijven stijgen in Brussel. In Elsene betaal je gemiddeld 493.500 euro voor een appartement van 139 vierkante meter. Op de huurmarkt wordt Evere interessanter als belegging.

BRUSSEL

'Huizen hebben nog een toekomst'

Waals-Brabant is een provincie van vrijstaande huizen. Daar is het oosten van de provincie het duidelijkste voorbeeld van. De verkavelingen maken plaats voor veel beter doordachte huizenprojecten. De appartementenkoorts heeft nog niet toegeslagen.

WAALS-BRABANT

De Waverse markt ontwaakt

De Brabantse markt blijft dynamisch, ook al zit er al drie jaar amper beweging in de prijzen. Waver heeft eindelijk weer een aanzienlijk aanbod van nieuwbouwappartementen. Bij de toppers Waterloo en Louvain-La-Neuve gaat het achteruit.

WAALS-BRABANT

Woningprijs vlot boven 300.000 euro

Woningen en appartementen in Vlaams-Brabant werden in de eerste jaarhelft nog duurder. Voor appartementen is Vlaams-Brabant nu de duurste provincie van het land.

WAALS-BRABANT