Trends Vastgoedgids

Web weergave

Vastgoed werd het voorbije jaar een flink stuk duurder in ons land. Omdat ook de inflatie stevig aantrok, bleef de reële prijsstijging nog binnen de perken.

VASTGOED

Na de piek van vorig jaar verwerkt de woningmarkt een krimp. De internationale spanningen en de stijgende grondstoffen- en energieprijzen maken de gezinnen en de investeerders koopschuw. De stijgende rente maakt lenen lastiger en tast het rendement aan. De meeste analisten verwachten echter geen zware klap voor de woningprijzen.

VASTGOED

De vrees dat de bouwshift wonen onbetaalbaar zal maken, is onterecht, vindt architect Rita Agneessens. Maar stoppen met bouwen in buitengebied heeft wel als consequentie dat we elders hoger, kleiner of anders zullen moeten bouwen. "Anders creëer je schaarste en dat kan niet de bedoeling zijn."

WEST-VLAANDEREN

De prijzen op de West-Vlaamse vastgoedmarkt stegen het voorbije jaar in een iets gezapiger tempo dan in de andere Vlaamse provincies.

WEST-VLAANDEREN

De Oost-Vlaamse vastgoedprijzen beleefden een stevige opstoot in 2021. Op de huizenmarkt nadert de mediaanprijs de grens van 300.000 euro.

OOST-VLAANDEREN

In geen enkele provincie is de prijs van appartementen in vijf jaar zo sterk gestegen als in Antwerpen (+29%). Ook de huizenprijzen gingen fel omhoog (+30%). Toch blijft Antwerpen nipt na Limburg de goedkoopste Vlaamse provincie voor de aankoop van een appartement.

ANTWERPEN

Limburg blijft het goedkoopst voor huizen en appartementen. Het voorbije jaar zijn de appartementenprijzen er wel sterker gestegen dan in de rest van Vlaanderen.

LIMBURG

De huizenprijzen in het Brussels Gewest blijven stijgen, maar in sommige gemeenten meer dan in andere. De verschillen in betaalbaarheid blijven groot. Voor de prijs van één huis in Elsene, Sint-Pieters-Woluwe of Ukkel koopt u er twee in Anderlecht of Molenbeek.

BRUSSEL

De stijgingen van de prijzen voor bestaande appartementen in Brussel zijn de afgelopen maanden afgezwakt. De markt keert terug naar een zekere normaliteit. Sint-Joost-ten-Node biedt het hoogste rendement.

BRUSSEL

Vooral huizen vinden nog kopers in Waals-Brabant. De forse prijsstijging van de appartementen, die recordhoogten hadden bereikt, lijkt voorbij.

WAALS-BRABANT

In de provincie Henegouwen zijn alle prijzen gestegen en liggen ze boven het regionale gemiddelde. De appartementen doen het bijzonder goed.

HENEGOUWEN

De markt houdt goed stand in Luxemburg. Zoals overal stijgen de prijzen van huizen en appartementen er gestaag, vooral in het zuiden van de provincie, dicht bij de grens.

LUXEMBURG