Web weergave

Laat bedrijven voor topbenoemingen bewijzen dat ze mannelijke en vrouwelijke kandidaten evenveel kansen hebben gegeven. Dat ze minstens gezocht hebben, zegt Trends-hoofdredacteur Wim Verhoeven.

INTRO

Aangezien het aantal coronabesmettingen niet daalt, is een afbouw van telewerk niet meteen in zicht. Een nieuwe omzendbrief van de federale overheidsdienst Financiën brengt duidelijkheid brengt over de kostenvergoedingen en het beschikbaar stellen van materiaal voor thuiswerk. Die komt niets te vroeg, zegt Gunther Valkenborg, advocaat arbeidsrecht van Loyens & Loeff.

DE WEEK

Je zult nu maar een leidinggevende zijn. Je moet je team digitaal aansturen, corona schudt je businessmodel door elkaar en iedereen kijkt naar jou om de meubelen te redden. Vanaf volgende week gidst Katleen De Stobbeleir, professor leadership aan de Vlerick Business School, u als nieuwe columniste in Trends langs de wolfijzers en schietgeweren die in elke organisatie op de loer liggen.

BUSINESS

Als regio's zoals Europa grote hoeveelheden van het vaccin zouden claimen, zou dat leiden tot een negatieve economische impact van 1 biljoen dollar per jaar. Dat zegt Katleen De Stobbeleir, professor leadership aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

Het aantal vacatures dat de VDAB ontvangt, ligt 16 tot 20 procent lager dan vorig jaar. Toch raken tal van openstaande vacatures raken moeilijk ingevuld. Het probleem van de knelpuntberoepen blijft bestaan.

BUSINESS

AB InBev kon niet overtuigen met zijn cijfers over het coronajaar 2020, al werd de grootste brouwer ter wereld relatief minder ziek door covid-19 dan zijn concurrenten Heineken en Carlsberg. De pandemie bracht enkele sluimerende tendensen op de biermarkt in een stroomversnelling.

BUSINESS

De coronapandemie betekent voor postbedrijven als PostNL en bpost de definitieve omslag naar e-commerce. 2020 werd een uitzonderlijk jaar met mooie resultaten. Het komt er nu op aan de juiste investeringen te doen.

BUSINESS

Een dikke vijf jaar na de dieselmalversaties heeft Volkswagen problemen met de nieuwe stekkerauto's. De volledig elektrische ID.3 en ID.4 moeten de prestigewagens worden waarmee het concern zijn blazoen kan oppoetsen. Maar de softwarekwesties blijven aanslepen. "Als er een probleem is, moeten we het oplossen. Wij, de fabrikanten van de voertuigen, zijn verantwoordelijk", zegt Volkwagen-bestuurder Klaus Zellmer.

BUSINESS

In ons land is de huurmarkt in grote mate een restmarkt. Wie de financiële middelen heeft, koopt toch een woning. Kunnen frisse concepten en nieuwe spelers de aantrekkingskracht van de huurmarkt een boost geven?

BUSINESS

'Waar een wil is, is daarom nog geen weg. Maar ervan overtuigd zijn dat waar een wil is ook een weg is, maakt een belangrijk verschil.' Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

Een jaar geleden ging de renteloze kunstlening Kunst Aan Zet van start. Via de 41 deelnemende galeries zijn 44 kredieten afgesloten om een werk van een levende Vlaamse kunstenaar op afbetaling te kopen. "Het duurt soms even duurt voor dingen doordringen."

AFTERWORK